21. Internacionalni dječiji festival ”Šta se pjesmom sanja” 24. decembra online

–   Tradicija održavanja internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“  uprkos trenutnoj situaciji, neće biti prekinuta ni ove godine.  

U organizaciji javne ustanove Centra za kulturu Goražde, 21. po redu festival održat će se 24. decembra u okolnostima prilagođenim mjerama i naredbama koje su na snazi  

” Ove godine festival se održava u specifičnoj situaciji izazvanoj virusom Covid – 19, ali nismo željeli da našim najmlađima uskratimo tu radost. Ipak, kako bi izbjegli rizike a zadržali prefiks internacionalne manifestacije, organizacioni odbor je donio odluku da autori teksta, muzike, i aranžmana mogu biti izvan BiH, dok će izvođači biti iz Goražda” – pojasnila je umjetnički rukovodilac Centra za kulturu, Mensura Sijerčić.  

Ona je naglasila da to neće umanjiti značaj i kvalitet festivala koji je prepoznatljiv i van granica BiH 

” Festival je jedna od najznačajnijih manifestcaija ove ustanove, a posebno je važan jer je internacionalni i autorski i njeguje pravu dječiju pjesmu. I ove godine biće izvedeno 14 novih kompozicija autora iz Srbije i BiH” – pojasnila je Sijerčić. 

Dodala je da po prvi put manifestcaija neće biti otvorenog karaktera, zbog epidemiološke situacije 

”  Jedino što će učesnicima biti možda neobično je to što neće biti publike jer ćemo se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. Osigurali smo tehničke preduvjete i Festival će se moći pratiti uživo online na web stranici Centra za kulturu” – pojasnila je Sijerčić. 

 Festival je takmičarskog karaktera za djecu uzrasta od 7 do 12 godina te će i ove godine biti dodjeljene nagrade stručnog i dječijeg žirija, a bit će nagrađeni i najbolja muzika, tekst  i aranžman.  

” Ponosni smo na činjenicu da je naš festival u protekle dvije decenije održavanja dobio jako visoke ocejne od stručnih osoba iz oblasti muzike, a mi smo sa dosadašnjim festivalima napravili bogatu riznicu od preko 300 dječijih pjesama. Iza svakog festivala ostaje i nosač zvuka CD, pa se te pjesme mogu čuti širom BiH i van njenih granica” – kazala je umjetnički rukovodilac JU Centar za kulturu Goražde.  

Prvi  festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja” prvi put je održan ratne 1994. godine kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. Svake godine dobijao je na masovnosti i kvalitetu, a danas je jedna od najznačajnijih internacionalnih manifestacija dječije pjesme.