Do kraja godine izvjesna rekonstrukcija Vlade BPK Goražde, u vlast ulazi Liberalna stranka

Podsjetimo da su nakon općih izbora u oktobru 2018. godine, predstavnici Srba odbijali učestvovati u radu, jer nisu priznavali održavanje konstituirajuće sjednice na kojoj je izabrano rukovodstvo zbog čega je ulagan i vitalni nacionalni interes. Ovih dana su iskazali interes da se stvari okončaju, tako da bi kantonalni parlament već u narednoj sedmici mogao imati kompletno rukovodstvo, odnosno još jednog dopredsjedavajućeg parlamenta.

Skupština će tako zasjedati nakon pauze koja je trajala duže od tri mjeseca zbog lokalnih izbora i kampanje. Iako su željeli sačekati da se slegnu stvari oko rezultata izbora, na političkoj sceni BPK Goražde tek predstoji burni period.

Vrlo je izvjesno da će narednih dana, a najkasnije do kraja godine Vlada BPK Goražde pretrpjeti “najmanje” rekonstrukciju što je direktna posljedica rezultata lokalnih izbora u Goraždu na kojima je za gradonačelnika izabran Ernest Imamović, zajednički kandidat goraždanske trojke (SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke). Upravo je činjenica da na lokalnim izborima nije pobjedio Muhamed Ramović (NBL) uzburkala političku scenu u Goraždu i dovela u pitanje funkcionisanje koalicije koju na kantonlanom nivou predvode SDA i NBL sa SzBIH, DF-om, A-SDA-om, SBB-om i Goraždanskom pričom.

Rukovodstvo NBL-a ranije se izjasnilo kako neće učestvovati u bilo kakvim pričama o rekonstrukciji kantonalne vlade, međutim razgovori stranačkih lidera uveliko se odvijaju mimo očiju javnosti, a iz pregovora o novoj skupštinskoj većini niko nije izuzet. S jedne strane Muhamed Ramović sa NBL-om i A-SDA, a s druge SDA i njoj bliske stranke poput SzBIH. I jedni i drugi računaju na ulazak u vlast Liberalne stranke iz koje će i biti konstituisan Klub Srba s početka priče, te delegiran dopredsjedavajući Skupštine BPK Goražde. Nezvanično saznajemo da su obje strane već obavile razgovore sa LS-om te da se pregovori i dalje odvijaju.

Do kraja mjeseca Vlada BPK Goražde bit će rekonstruisana ukoliko SDA okupi većinu, a u tom slučaju može doći do promjene tri ministarske pozicije, finansija, urbanizma i privrede. Ukoliko to bude pošlo za rukom NBL-u, teško da bi Ramović pristao na manju poziciju od premijerske.

Politka se trenutno bavi matematikom, a stvari će biti izvjesnije nakon što se o svemu narednih dana očituju stranačke centrale, a pojedini poslanici koji su izbačeni iz stroja zbog koronavirusa vrate u skupštinske klupe. U cijeloj priči narednih dana bit će zanimljivo kakav će stav zauzeti DF inače partner u vlasti SDA.