Misa za Drinske mučenice u Goraždu, molitva i cvijeće na mjestima stradanja svih nedužnih žrtava

U Goraždu je skromno, ali dostojanstveno obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica, pet časnih sestara iz Družbe sestara Kćeri ljubavi božije koje su ubijene iz mržnje prema vjeri između 15. i 23. decembra 1941.
U njihovu čast održana je misa u kapelici Sveti Dominik koju je predvodio župnik Josip Tadić, a prisustvovala joj je nekolicina katoličkih vjernika koji su ovim povodom stigli u Goražde. Hodočasnici su zapalili svijeću i položili cvijeće na spomen obilježju Drinskim mučenicama, ali i drugim mjestima stradanja stanovnika Goražda u proteklim ratovima.

Obilježavanje stradanja Drinskih mučenica ove godine je zbog pandemije koronavirusa u drugačijem ozračju.

Simbol stradanja svih nedužnih žrtava

“Svetkovina blaženih Drinskih mučenica pada 15. decembra. Budući da je to utorak, odlučili smo to obilježiti na današnju nedjelju. Ljudi koji rade teško mogu doći radnim danom. Svjesni smo trenutne pandemije u kojoj ne smijemo okupljati velike grupe hodočasnika. Položili smo cvijeće i zapalili svijeće na tri mjesta, kod spomenika djeci stradaloj u ratu, na mostu gdje su stradali naši sugrađani i kod spomenika naših Blaženica. Ovim činom želimo dati pijetet svim žrtvama bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ovim činom šaljemo poruku ljudskosti, međusobne solidarnosti i zajedničkog suživota u ovom gradu i na ovim prostorima. Drinske mučenice su simbol stradanja u ovom kraju kroz čiju su životnu i patničku sudbinu isprepletene sve nedužne žrtve. One su simbol stradanja svih žena koje su pretrpjele sličnu ili istu sudbinu. Ovo je naše sjećanje na sve njih. Ujedno je to naša molitva da se u budućnosti takvo stradanje nikada ne ponovi”, poručio je župnik Tadić.

Priča o Drinskim mučenicama koje su četnici Draže Mihailovića krajem 1941.godine zarobili i doveli u Goražde iz samostana Marijin dom na Palama poznata je diljem svijeta.

Časne sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta, spašavajući čast skočile su u smrt sa prozora ovdašnje škole u koju su bile zatvorene dok je najstarija sestra Berchmana ubijena u putu. Vatikan ih je proglasio blaženim, a slavi ih Katolička crkva u cijelom svijetu, dok katolički hodočasnici ovim povodom posjećuju Goražde kako bi na mjestu njihovog stradanja uputili molitvu.

“I Goraždani itekako poštuju žrtvu časnih sestara. Smatraju ih svojima i nikome ih ne daju. One su ponos i uzor ovog grada, njegov zaštitni znak protiv svih nevolja i oluja. Žrtva nedužnih je ono što kod svih nas izaziva duboku bol koju trpi obični čovjek”, naglašava Tadić.

Gradnja crkve na proljeće

U ovom gradu već duže vrijeme se planira gradnja crkve blaženih Drinskih mučenica.

“Doradili smo dio projekta koji se odnosi na protupožarni sustav jer je objekt javnog karaktera. Ovih dana ćemo imati sve završeno i nadamo se kako ćemo u ovoj godini dobiti građevinsku dozvolu. Nadam se kako bismo na proljeće mogli započeti gradnju crkve naših Blaženica, a samim tim će i hodočasnici imati razlog više doći u naš grad. Trenutno tražim ponude za gradnju crkve. Vjerujem kako će budućnost i otvaranje Goražda cijelom svijetu, donijeti stabilnost i sigurnu egzistenciju cijelom ovom kraju. Jedan čovjek je slab i nemoćan sam realizirati ovaj projekt. Stoga pozivam sve dobre ljude i građane ovog grada da zajedničkim snagama realiziramo ovaj projekt. Blažene Drinske mučenice, čuvajte naš grad”, poručio je župnik Josip Tadić.

E.Aganović