Do kraja godine bit će izmirene obaveze prema poljoprivrednicima

Akumulirana dugovanja za podsticaj poljoprivredi iz prethodne tri godine kao I  dio obaveza po ovom osnovu za 2020. bit će izmirena do kraja ove kalendarske godine – potvrdio je ministar privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Mensad Arnaut.

Po njegovim riječima, jedan od prioriteta Vlade je izmiriti obaveze i nastaviti kontinuirano pomagati razvoj poljoprivrede.

“ Vlada BPK Goražde u trenutku kada je imenovana, u aprilu 2019. godine zatekla je dug prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od oko 400.000 KM. Zahvaljući razumjevanju prije svega premijerke Aide Obuće ali i ministra finansija, gotovo cjelokupan dug od 2017. godine je isplaćen, preostalo je još oko 52.000 KM I očekujem da ćemo to izmiriti do kraja ove godine” – kazao je  Arnaut.

Pored isplate dugovanja poljoprivrednicima iz protekle tri godine, predviđena je i isplata dijela obaveza iz 2020.

”  Već je počela i implementacija određenih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju za 2020, tako da će dobar dio obaveza prema poljoprivrednicima biti izmiren do kraja ove godine” – napominje on.  

Ministar privrede naglašava da je izrada Nacrta Budžeta BPK Goražde za 2021. godinu u toku, a još nije poznato koliko  će se novca u narendoj godini izdvojiti za sektor pomoći poljoprivredi. 

” Donijeli smo jedan zaključak da se svi programi i projekti koji se realiziraju iz budžeta svih ministarstava  analiziraju, da sagledamo kako je to sve išlo i koji je to iznos sredstava izdavajan po raznim osnovama. Na taj način ćemo vidjeti   u kojem pravcu treba nastaviti, da li na isti način  ili će se možda poduzeti neke druge mjere. Prioritet i Vlade i određenih neprofitnih organizacija je staviti fokus na privredu, obrt i očuvanje postojećih radnih mjesta te zdravstvo, i to je primarni cilj u narednoj godini” – kazao je ministar privrede BPK Goražde.