U Goraždu počinje izgradnja zgrade za smještaj porodica iz kolektivnog centra

Početak izgradnje zgrade sa 25 stambenih jedinica ozvaničen je u Goraždu. Kamen temeljac postavili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijerka BPK-a Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.
Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II zatvoriti će se svi kolektivni centri u RS i oko 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

U Goraždu je ozvaničen početak izgradnje višestambenog objekta sa 25 stambenih jedinica.

“Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet (9) podprojekata u općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija lokalnih zajednica u iznosu od 6.846.805 KM). Danas smo započeli izgradnju 25 stambenih jedinica, to znači da ćemo 25 porodica trajno stambeno zbrinuti i iseliti ih iz kolektivnih centara, to je misija projekta CEB II”, kazao je Ramić.

Pored ovog podprojekta, kroz projekt CEB II (Zatvaranje koletkivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja) na području Federacije BiH u toku je izgradnja osam višestambenih objekata sa ukupno 181 stambenom jedinicom.

Na području Federacije BiH, do sada je izgrađena 271, sanirano 26 stambena jedinica, a uskoro se očekuje završetak izgradnje još 62 stambene jedinice u Zenici.