Konstituisano općinsko vijeće općine Pale u FBIH

U općini Pale u Federaciji BiH  je održana kostituirajuća sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su izabrani predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg te komisija za izbor I imenovanje i komisija za budžet. Novoizabranim vijećnicima uručeni su certifikati, nakon čega su položili I svečanu zakletvu.

Jednoglanso je odlučeno da će funkciju predsjedavajućeg zakonodavnog tijela u naredne četiri godine obavljati Senad Mutapčić član Stranke demokratske akcije (SDA)  dok će njegov zamjenik biti Aljo Sprečo, predstavnik nacionalnih  manjina, iz stranke MOST 21.

“ Moj zadatak je da obezbjedim najbolju saradnju između načelnika I Općinskog vijeća. Nadam se da ću u tome uspjeti I da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit svih građana ove općine koji nam trebaju biti prioritet. Teška je situacija, ali mi ćemo nastojati da radimo najbolje što možemo” – kazao je predsjedavajući OV Senad Mutapčić.

Kolegij OV već za narednu sjednicu planiranu iduće sdedmice delegirao je Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2021. godine i izmjene i dopune Budžeta općine za 2020.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovali su i novoizabrani načelnik Almin Ćutuk (SDA) i dosadašnji na toj poziciji Asim Zec (SDA) koji će, kako je danas najavljeno, primopredaju dužnosti obaviti u ponedjeljak 28.decembra.

” Kako bi se izbjegla blokada u radu općine, moramo do Nove godine usvojiti Odluku o privremenom finansiranju i rebalans Budžeta, kao i još neke odluke koje su bile na čekanju zbog lokalnih izbora. Takođe, na toj sjednici bit će i rasprave o radno-pravnom statusu predsjedavajućeg Općinskog vijeća” – kazao je novoizabrani načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.

U Općinskom vijeću Pale u FBiH koje broji 11 vijećnika, najviše mandata osvojila je SDA (5), SDP (2), dok su po jedan mandat obezbjedili Narod i pravda (NiP), A-SDA, BH Demokrati – Džebrail Bajramović i nacionalne manjine – pokret Most 21