Ernest Imamović: Građani Goražda zaslužili su promjene, slijedi depolitizacija preduzeća i uprave

Ernest Imamović, novi gradonačelnik Goražda  govori o aktivnostima koje će poduzeti u prvim danima mandata, reviziji kapitalnih projekata, depolitizaciji javne uprave i preduzeća te novom početku za Grad Goražde.

On je na proteklim lokalnim izborima kao zajednički kandidat SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde osvojio najviše glasova 3.841, porazivši Muhameda Ramoivća iz NBL-a, koji je osvojio 3.456 glasova.

Preuzeli ste funkciju gradonačelnika, sada predstoji teži dio posla. Šta će biti prvo što ćete uraditi?

Građani Goražda željeli su promjene, a to i rezultati pokazuju. Nakon preuzimanja dužnosti prvo će uslijediti razgovor sa svim rukovodiocima službi kako bi se detaljnije upoznao sa problemima i krenuo u njihovo rješavanje. Vodovod je svakako jedan od ključnih, elementarnih problema. Nedopustivo je uopšte raspravljati o neredovnom vodosnabdjevanju u 21. stoljeću, nažalost to je realnost s kojom se moramo nositi i hitno iznaći rješenje za ovaj problem.

Presudan za vašu pobjedu bio je glas ljudi koji žele drugačije Goražde. Kako i na koji način to postići?

Građani Goražda zaslužili su promjene i svakako da će ih biti. Jedan od načina je sasvim novi pristup politici. Kroz plan rada 2020 – 2024. predvidjeli smo niz aktivnosti koje će rezultirati promjenama. Depolitizacija javne uprave i preduzeća svakako je jedna od njih. Posvećenost građanima, privlačenje stranih investicija i strateški pristup daljeg razvoja grada aktivnosti su koje će sigurno dovesti do vidljivih promjena. Jedna od promjena je svakako i transparetnost u radu kroz koju će građani imati priliku da se informišu o svim projektima koji se tiču upravo njih.

Šta podrazumjeva revizija 12 godina koju ste najavljivali? Konkretno kojih projekata?

To podrazumijeva sve kapitalne projekte koji su realizovani kao i one koji su započeti, a nisu završeni i time će se baviti relevantne institucije i revizorske kuće koje će biti angažovane po tom osnovu. Pred nama je jako puno svakodnevnog posla i obaveza. Kada revizorski izvještaj bude završen on će biti prezentovan javnosti jer osim revizije najavili smo i transparentnost u radu mene kao gradonačelnika, ali i gradske uprave.

Vrlo je izvjesno da kao gradonačelnik nećete imati većinu u ovom vijeću. Jeste li učestvovali u nekim pregovorima oko eventualnih koalicija?

Ne smatram da je to izvjesno i da neću imati podršku kao gradonačelnik. Svaki vijećnik pojedinačno će imati priliku da radi po svojoj savjesti i da opravda povjerenje glasača. Neću imati problem da prezentujem javnosti ukoliko bilo ko kao pojedinac bude sabotirao projekte koji su od značaja za Grad Goražde i za građane.

 

 

Najviše mandata u vijeću su osvojile stranke vaših protukandidata. Na koju snagu se možete osloniti u vijeću?

Očekujem podršku svih vijećnika jer su izabrani od strane građane, a ne od strane svojih političkih organizacija. Građani Goražda su mi dali povjerenje vjerujući da mogu donijeti promjene i napredak Gradu Goraždu. Vjerujem da većina vijećnika razmišlja slično i da svi imamo zajednički interes, a to je Grad Goražde i naši sugrađani, iz tog razloga nisam želio da problematiziram to pitanje.

Kako komentarište aktuelna dešavanja na kantonalnom nivou i krizu vlasti? Da li će to utjecati na rad gradske uprave koju ste upravo preuzeli?

Ne vjerujem da će to mnogo uticati na rad Gradske uprave. Ta situacija na kantonalnom nivou još uvijek nije iskristalisana tako da je rano govoriti o daljem raspletu i eventualnim promjenama. Bez obzira na politička previranja, očekujem podršku sa viših nivoa vlasti u okviru njihovih nadležnosti kako bi zajednički radili u interesu građana Goražda. Također, očekujemo podršku u okviru nadležnosti Vlade BPK i zajedničku saradnju na svim poljima po pitanju svih tema koje su u interesu građana Goražda.

Kako ćete riješiti brojne teške probleme kojima je gradska uprava opterećena godinama?

Moram priznati da situacija nije nimalo optimistična, ali to je nešto što sam znao i prije nego što sam se odlučio kandidovati za poziciju Gradonačelnika. Prije svega te probleme treba dijagnosticirati, a onda strateški pristupiti njihovom rješavanju. Već je poznato da su dugovanja ogromna, medjutim tačan izvještaj će biti prezentovan javnosti kako smo i ranije najavljivali.

U kampanji ste najavili da od Goražda treba napraviti regionalni centar? Šta ćete konkretno poduzeti u tom smislu?

Goražde je nekada davno bilo regionalni centar i ja sam najavio da ću raditi na tome da Grad Goražde vrati status i položaj kakav je nekad imao. Prije svega ću obaviti službene razgovore sa svim načelnicima okolnih općina, a nakon toga pripremiti projekte od regionalnog značaja u kojem će učešće imati sve općine koje čine našu regiju”.

Izjavili ste da želite nastaviti raditi na ideji svog oca koji se borio za državu bez poginjanja glave. Šta to znači iz perspektive gradonačelnika Goražda?

Iz perspektive gradonačelnika to ima određenu simboliku. Gradonačelnik sam svih građana Goražda i odgovaram isključivo njima kao što se i moj otac borio za građane i za državu Bosnu i Hercegovinu. Želim da građanima Goražda čestitam nastupajuće novogodišnje praznike. Simbolično, Nova Godina znači ujedno i novi početak. Personalno im želim zdravlje prije svega i mnogo uspjeha na svim poljima. Kao gradonačelnik Goražda radiću isključivo u interesu građana.

E.Aganović