SDA i NiP zajedno u Gradskom vijeću Goražda, sutra prvi ispit nove koalicije

Upravo bi ove stranke koje zajedno imaju 13 vijećnika, trebale činiti buduću koaliciju u gradskom vijeću Goražde, a vrlo je izvjesno da će im se pridružiti i vijećnici drugih stranaka.

U stranci Narod i pravda Goražde tvrde kako još uvijek ne postoji nikakva zvanična koalicija, ali ne isključuju mogućnost koaliranja sa SDA.

“Ne postoji nikakva zvanična koalicija. Mi jesmo razgovarali sa većinom političkih subjekata i generalni stav velikog broja vijećnika koji su izabrani u gradsko vijeće jeste da će podržati rad gradonačelnika Ernesta Imamovića. Narod i pravda će javno ponuditi principe djelovanja koji će se na kraju iskristalisati u saradnju sa vijećnicima bez obzira na političku stranku iz koje dolazi“, izjavio je Nezim Alagić, iz NiP-a u Goraždu.

Dodaje da će Narod i pravda Goražde nakon konstituirajuće sjednice vijeća javno objaviti principe djelovanja, nakon čega će se pristupiti i zvaničnim pregovorima koji su otvoreni za sve političke opcije. Alagić je negirao da je u ovom trenutku potpisan bilo kakav sporazum o koaliranju.

Nakon konstituirajuće sjednice na kojoj će biti izabran predsjedavajući gradskog vijeća, bit će održana i vanredna sjednica na kojoj bi trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju.

U Gradskom vijeću Goražde NBL je osvojio šest mandata, SDA pet, SDP, Narod i pravda, SBB, DF, A-SDA i Stranka za BiH po dva, dok su BH Demokrati i BNS osvojili po jedan mandat. Gradsko vijeće Goražda čini 25 vijećnika.