Uprkos pandemiji imunizacija djece se obavlja redovno

Pandemija koronavirusa nije poremetila redovnu imunizaciju djece u Goraždu – potvrdio je direktor Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija” dr. Edin Čengić.

On je podsjetio da je u periodu proglašenja prirodne nesreće u FBiH na početku pandemije, vakcinacija bila obustavljena na nešto manje od dva mjeseca.

– Taj period nije uticao na ukupan broj djece koja su se vakcinisala u ovoj godini u odnosu na prethodnu. Do prošle sedmice je izvršeno ukupno 1.848 vakcinacija dok je u prošloj godini obavljeno 1.960. Ukupan broj dosad izvršenih vakcinacija možemo tumačiti činjenicom da je u ovoj godini rođeno 30 beba manje u odnosu na prošlu godinu, a većina vakcinacija se obavlja u prvoj godini života, praktično pet puta – pojasnio je dr. Čengić.

Napominje da redovno vakcinisanje djece od samog rođenja pa do predškolske i školske dobi sprečava pojavu brojnih bolesti.

– Zbog različitih informacija ali i dezinformacija koje se mogu čuti o vakcinama ima roditelja koji su u dilemi – da li vakcinisati djecu. U Goraždu srećom nema tih problema i većina roditelja redovno dovodi djecu na vakcinaciju – kazao je direktor goraždanskog Doma zdravlja.