Danas je u BiH Dan žalosti zbog smrti osmero tinejdžera kod Posušja

Izrazi saučešća stižu iz svih krajeva države, ali i regije

Danas (2. januara) je Dan žalosti na području cijele BiH zbog smrti osam mladih osoba u Tribistovu kod Posušja koja je prvog dana Nove godine donijela veliku tugu u cijeloj državi i regionu.

Odluku o proglašenju Dana žalosti jednoglasno je donijelo Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici zbog smrti četiri djevojke i četiri mladića na novogodišnjoj proslavi.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji države BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Izjave saučešća stigle su iz cijele BiH, ali i regije, a na jučerašnjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačkog kantona proglašena je trodnevna žalost 2., 3. i 4. januara.

Također, Vlada Federacije BiH je ranije proglasila Dan žalosti 4. januara, da bi kasnije Vijeće ministara BiH donijelo odluku da na području cijele države to bude 2. januar.

Na zvaničnom Facebook profilu načelnika Općine Posušje Ante Begića također je objavljena molba ugostiteljskim objektima da zatvore svoje objekte u znak poštovanja prema stradalim.

“Povodom tragedije u kojoj je noćas u Posušju izgubljeno osam mladih života, porodicama nastradalih upućujemo najiskrenije izraze saučešća.. Također, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad”, napisano je.

Podsjećamo, u vikendici kod Posušja jučer je pronađeno osam beživotnih tijela mladih osoba koje su proslavljale Novu godinu. Pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje, ali zvaničan uzrok bit će poznat nakon uviđaja i obdukcije tijela. Osam preminulih pronašle su osobe iz susjedne vikendice koje su također slavile Novu godinu.

Datum i mjesto sahrane stradalih još nije poznat.