Mještani se guše u smradu: Ogorčeni zbog slijevanja nepoznate hemikalije u njihov potok

Sumnjaju da je izvor zagađenja gradska deponija Šišeta iznad njihovih kuća, koja im već godinama zagorčava život

Već nekoliko dana stanovnici ulice Mehe Hubjera u Goraždu upozoravaju na za sada nepoznatu hemikaliju koja iz kanala sa oborinskim vodama širi nesnosan smrad.

Sumnjaju da je izvor zagađenja gradska deponija Šišeta iznad njihovih kuća, koja im već godinama zagorčava život. Plaše se za vlastito zdravlje i pozivaju nadležne da reagiraju i utvrde izvor zagađenja vode u kolektoru koja protiče kroz naselje, koja se isparava i na pojedinim mjestima ostavlja bijelu pjenu.

U potoku sapunica

– Kad sam izašao iz kuće vidio sam velika isparenja, a u potoku sam vidio sapunicu, pjenu i odmah sam shvatio da nešto nije u redu. Ova isparenja guše, štipa za oči i nos. Išao sam i na deponiju i gore je taj osjećaj još jači. I inače, otkako je deponija nastala ovom kotlinom se širi neugodan miris. I naravno da smo sad uplašeni, ali smatramo da ovo nije problem samo nas, već i cijelog Goražda – kazao nam je Mirzo Karović, jedan od mještana.

Godinama mještani ovog naselja prijavljuju da između njihovih kuća teče prljava voda koja ima neugodan miris, ali po prvi put se to dešava na ovaj način, kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Goražde 2, Alen Selimović. Podsjeća da je prije nekoliko godina urađena analiza kojom je dokazano da se u oborinskim vodama koje teku sa deponije smeća nalaze i teški metali. Voda iz kolektora u ulici Meha Hubjera, teče u Podhranjenski potok, koji se u centru Goražda ulijeva u rijeku Drinu.

Mnogo djece živi u blizini zagađene vode

– Najgore je što je u ovom naselju više od dvadesetero djece. Šta se sada dešava nikome nije jasno. Mi smo obavijestili inspekciju, Zavod za javno zdravstvo, a čujemo da je obaviještena i policija. Očekujemo analizu, ali i bez nje na licu mjesta osjetimo taj smrad, da štipa za oči, da ljudi ne mogu da otvore prozore na svojim kućama – ističe Selimović.

Kako saznajemo, mještani su na deponiji pronašli i ambalažu u kojoj se nalazila neka vrsta higijenskog sredstva, ali da je ona izvor ovakvog zagađenja trebaju utvrditi nadležni organi.

 

Avaz