XVII KULTURNO-KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA ”DANI ISAKA SAMOKOVLIJE” POČINJE 15.01.2021.GODINE

I ove godine u organizaciji JU Centar za kulturu Goražde, Gradske uprave Grada Goražda, te Jevrejske zajednice BiH održaće se XVII po redu manifestacija Dani Isaka Samokovlije ”Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2021.” u spomen na velikog književnika, porijeklom iz Goražda Isaka Samokovliju.

Sedamnaestom po redu manifestacijom obilježava se 132 godina od rođenja i 66 godine od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada koji je i spona između tri grada u kojima će se dešavati dijelovi ovogodišnjeg programa.

Tim povodom u ime Gradske uprave, a ujedno i kao podpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Sanid Zirak u izjavi za medije je naglasio – ’’Riječ je o 17. po redu  književno-kulturnoj manifestaciji posvećenoj liku i djelu jednog od najistaknutijih bosansko-hercegovačkih književnika, humanista, prosvjetitelja, filozofa, mislilaca. Mi smo kao organizatori ove manifestacije i ove godine pokušali u skladu sa epidemiološkim mjerama upriličiti programske sadržaje na istom nivou kao što je to bilo prethodnih godina, tako da ćemo ove godine početi sa ovim zvaničnim protokolarnim dijelom od 15. januara polaganjem cvijeća ispred biste posvećene dr. Isaku Samokovliji, na platou ispred našeg Doma zdravlja. To je jedan protokolarni, zvanični dio, zatim, nakon toga će uslijediti programski sadržaji u maloj sali Centra za kulturu u režiji i izvedbi sudionika Jevrejske zajednice BiH, a onda nakon toga u toku cijele  2021. godine na neki način kvartalno, svaka dva-tri mjeseca ćemo imati po dva tri programska sadržaja koja će se realizirati u jednom kontinuitetu, od likovnih, književnih, dramskih, pozorišnih i drugih programskih sadržaja.

Isto tako vrlo je bitno naglasiti da ćemo i ove godine imati jedan kviz koji je posvećen učenicima osnovnih i srednjih škola, jer želja nam je na neki način da i na tom nivou tih naših današnjih mladih generacija reafirmiramo književni opus i vrijednosti o kojima je govorio i za koje se zalagao sam dr. Isak Samokovlija u toku svog života.

Kada je riječ o našem doprinosu mislim da mi kao zvanična institucija, gradska administracija i gradska uprava to ponajviše i činimo, evo već 17. put zaredom, katkad i nismo imali neku željenu i očekivanu pomoć i podršku većih institucija i instanci vlasti, nekih možda 7-8 manifestacija intezivno je bio i uključen Grad Sarajevo, Fojnica je tu svake godine, međutim, sam intenzitet programskih sadržaja u njihovoj režiji i intenzitet programskih sadržaja u našoj režiji je na neki način nemjerljiv. Mi sve svoje kapacitete sa kojima raspolažemo kao javni sektor na čijem čelu je gradska administracija stavljamo u funkciju i organizaciju ove manifestacije i to radimo evo već 17 godina za redom.”

 

grad Goražde