Goraždani traktorima i “vozama” u borbi protiv snijega

Za dva dana osposobili više od 20 kilometara seoskih puteva i stigli do brojnih zametenih sela

Kad sela ostaju skoro prazna, a s njima i budžeti namijenjeni za održavanje puteva, malobrojni mještani postaju i putari pa se danima bore sa snijegom. U novim ulogama već nekoliko godina snalaze se i mještani goraždanskih sela, pa danima probijaju snježne nanose do mjesta u kojima živi malo, uglavnom starijih, komšija.

Pomoć Mjesne zajednice

– Golem je snijeg, ima ga 85 centimetara. Mjesna zajednica Kraboriš nam je dala 700 maraka da se pročiste dva puta, a ima negdje oko 20 i nekoliko kilometra, pa može biti da se gorivo pokrije – kaže Ajdin Hodžić, mladi poljoprivrednik iz Trešnjice koji na svojoj farmi ima pet konja, četiri krave i 180 ovaca.

Trik je u “vozi”, priključku koji se zakači za traktor i vuče kroz dubok snijeg da bi ga uklonio s puta. Kao u davna vremena, samo što su konje ili volove zamijenili traktori, probijeni su putevi do Šemihove, Kraboriša, Ljubljevića, Sijedca, Bukvice, Sofića, Rašković Potoka i Smolja.

Već nekoliko godina putevi se ovako čiste kad god sela ostanu blokirana. Muharem Ramović sa sinom Nedimom također je u ovoj neobičnoj “zimskoj službi”.

Stariji i bolesni

– Ma nema nešto puno naroda, ali ima ih – ondje jedno, ondje dvoje i ne možeš nikoga ostaviti. Dolaze neki vikendom iz Sarajeva. Nema ovdje zarade, ali ne možeš uvijek gledati ni sebe jer šta bi star i bolestan čovjek da zimi ostane blokiran – ističe Muharem Ramović.

Inače, on je vlasnik najvećeg stada ovaca u Kantonu. U njegovim štalama zimuje oko 200 ovaca, koje se trenutno janje, pa će ljeto ponovo dočekati sa stadom od 400 do 500 grla.

 

Avaz