Na dan dženaze Radeljašu:U općini Foča u FBIH srijeda 20 januar proglašena Danom žalosti

– Općinsko vijeće Foča u Federaciji BiH na današnjoj vanrednoj sjednici donijelo je odluku da se, zbog smrti načelnika ove općine Eseda Radeljaša, dan dženaze  20.januar proglasi Danom žalosti u ovoj lokalnoj zajednici.

Dan žalosti bit će obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Općina Foča u FBiH.

Telegram saučešća porodici i prijateljima uputili su predsjedavajuća i vijećnici Općinskog vijeća Foča u FBiH te uposlenici općinskog organa uprave.

Učenjem Fatihe na sjednici vijeća odata je počast Radeljašu, a predsjednica Kluba vijećnika Stranke za bolje Goražde Rusmira Delić istakla je da je vijest o smrti načelnika Radeljaša, rastužila sve koji su ga poznavali

„ Malo ljudi zna kakve je planove i zamisli  imao, kako podići ovu lokalnu zajednicu na viši nivo, privući investitore i pomoći svim stanovnicima ove općine, a posebno obespravljenim. U ime Kluba Stranke za bolje Goražde i svih građana koji su mu dali povjerenje, izražavamo duboku bol i žaljenje a porodici želimo sabur“ – kazala je Delić.

Novoizabrani načelnik općine Foča u FBIH Esed Radeljaš preminuo je jutros u 63. Godini života u Općoj bolnici “prim.dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu gdje je bio na liječenju. Iako se sumnjalo na koronavirus, testiranje obavljeno u pet navrata pokazalo je da nije bio pozitivan na Covid -19 – potvrdili su  članovi porodice.

Njegov brat Asim Radeljaš  kazao je da je imao upalu pluća I probleme sa srcem I bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene komplikacije sa kojima je izgubio bitku.

Esed Radeljaš  rođen je 1958. godine u Jabuci (Općina Foča). Za načelnika Općine Foča u FBiH izabran je na posljednjim lokalnim izborima održanim u novembru prošle godine.  U ranijem periodu obnašao je brojne javne I političke funkcije, između ostalih bio je ministar za privredu BPK Goražde te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Osnivač je Stranke za bolje Goražde.

Dženaza načelniku Esedu Radeljašu bit će obavljena u srijedu 20.januara u 13 sati na groblju Vlakovo u Sarajevu.