Muslimović oslobođen optužbe za krivično dijelo

Presudom Općinskog suda u Goraždu Avdo Muslimović iz Ustikoline danas je oslobođen optužbe za krivično djelo – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Optužnicom koju je kantonalno Tužilaštvo u konačnici povuklo, Muslimović se teretio da je u vrijeme kada mu je određena izolacija zbog zaraze korona virusom, zatečen izvan svoje kuće, čime je prema optužnici  počinio krivično djelo.

Ovaj jedinstven slučaj u BiH okončan je u korist Muslimovića koji je kaže dokazao ono što je znao od samog početka.

„ Sudinica je izrekla presudu na osnovu povlačenja tužbe od strane kantonalnog Tužilaštva. Rečeno je da nisam kriv odnosno da nisam počinio krivično djelo niti prekršio izolaciju svih 25 dana koliko je trajalo moje liječenje“ – kazao je Muslimović.

Ističe međutim da slučaj za njega nije završen, jer zbog ove višemjesečne agonije je pretrpio ogromnu štetu

„ Enormna mi je šteta napravljena i zdravstveno i ekonomski uz  poniženje koje sam doživio u ovo pola godine. Doveden sam na rub egzistencije uz nepravdu koja mi je nanesena. Konsultovat ću se sa advokatima jer zaista bi neko trebao da odgovara kada nevine ljude optuži. Pod emocijama sam još uvijek, teško je meni i mojoj porodici i nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će oni koji obavljaju javne funkcije voditi računa kako i šta rade“ – ističe Muslimović.

Ogorčeno dodaje da je tražio i javno izvinjenje Tužilaštva BPK Goražde

„ Tražio sam od Tužilaštva i javno izvinjenje jer je u javnost otišlo da postoje osnovi sumnje da sam počinio krivično djelo, a znali su da nisam. Smatram da je namjera bila veća od planirane kazne, u čemu se i uspjelo jer su ugrozili moj život, zdravstveno i egzistencijalno. Još uvijek sam pod lijekovima i moram nastaviti terapije kako bi bio psihički stabilan i nastavio život sa porodicom“ – kazao je Muslimović.