”Spasimo Drinu” dobili odgovor od novog načelnika Goražda: Obećao kompletnu reviziju dokumentacije o izgradnji obaloutvrde

Saopštenje Grupe objavljujemo u cjelosti.

Neformalna grupa građana ”Spasimo Drinu” dobila je odgovor od novog gradonačelnika Goražda, na njihov dopis po pitanju pružanja podrške borbi građana protiv netransparentne i nelegalne gradnje obaloutvrde u Goraždu.

Građani su u svom dopisu upoznali gradonačelnika sa višemjesečnom borbom građana protiv netransparentne i nelegalne izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu te sa odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja kojom se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u Goraždu, jer opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja, već je saglasnost za izvođenje navedenih radova moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave.

Ernest Imamović, novoizabrani gradonačelnik Grada Goražda, je građanima u svom odgovoru poručio da će lično zadužiti nadležne Službe da se dostavi cjelokupna dokumentacija o svim aktivnostima koje su urađene povodom obaloutvrde te da će se izvršiti kompletna revizija dokumentacije u ovom slučaju.

“S obzirom na to da je gradska administracija na čelu sa bivšim gradonačelnikom, koja je projekte od javnog značaja, kao što je gradnja obaloutvrde, provodila netransparentno i mimo uključivanja građana, kažnjena na proteklim izborima, smatramo da je od izuzetnog značaja da se takva praksa promijeni sa dolaskom novog gradonačelnika. Ovaj odgovor Imamovića nam daje nadu da će se  riješiti problem netransparentne i nelegalne gradnje u Goraždu te da će se više raditi interesu svih građana, a ne pojedinaca”, naveli su članovi neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”.

Podsjećamo, na planiranju i gradnji obaloutvrde se počelo raditi nakon poplave iz decembra 2010. koje su uzrokovane nekontrolisanim ispuštanjem vode is HE “Piva” Mratinje. Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprili 2019., a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM. Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi dalje izgradnje obaloutvrde dato na javnoj raspravi 02.07.2020.

Članovi NGG Spasimo Drinu ističu da neće odustati od borbe te da će kompletni slučaj gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predati u SIPU i FUP, te da će o svim odlukama nadležnog tužilaštva blagovremeno obavještavati javnost.

 

Antikorupcija