Privrednici BPK-a očekuju usvajanje ‘Covid-2’ zakona

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) razmatralo je program rada Vlade BPK Goražde i ciljeve i politike BPK za 2021. godinu, kao i Strategiju razvoja kantona za period 2021 – 2027. godina.

Naglašeno je da je riječ o značajnim dokumentima koji predstavljaju smjernice za budući razvoj BPK te da su prijedlozi, sugestije i podrška ekonomsko-socijalnih partnera Vlade u tom procesu veoma bitni, posebno u segmentu privrednog razvoja. Privrednici i poslodavci očekuju usvajanje ‘Covid 2’ zakona i ponovno usmjerenje sredstava kao pomoć privredi u 2021. jer je to minimum što se može uraditi za goraždansku privredu koja opstaje i postiže pozitivne rezultate uprkos svim nedaćama koje su zadesile čitav svijet, pa i naš kanton – kazala je predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejla Bojadžija.

Po njenim riječima, poslodavci očekuju konkretne mjere Vlade BPK u smislu smanjenja parafiskalnih nameta

– Iako su planski predstavljeni u programu rada, poslodavci traže konkretne poteze Vlade na smanjenju parafiskalnih nameta. Umjesto njihovog smanjenja, poslodavci imaju i nova opterećenja na privredu, koja je između ostalih donio i novi Zakon o zaštiti na radu te se samo zajedničkim radom i koordinacijom s Vladom mogu postići pozitivni efekti i njihovo smanjenje – istakla je Bojadžija.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da su za Vladu jako bitne informacije, primjedbe i sugestije poslodavaca, sa kojima intenzivno sarađuje i iznalazi najbolja rješenja.

– I na prethodnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća zajednički smo se dogovorili da ćemo ispred Vlade krenuti sa incijativom prema Federalnoj vladi da se što hitnije donese tzv. Covid 2 zakon, gdje bi se i u 2021. oslobodila određena sredstva koja bismo u saradnji sa svim ovim zainteresovanim subjektima, prije svega mislimo na privrednike, Obrtničku komoru, Udruženje poslodavaca, Ekonomsko-socijalno vijeće, usmjerili prema krajnjim korisnicima, a to su privredni subjekti na području kantona – istakla je Obuća.

Ona očekuje da će razumijevanje pokazati i Vlada FBiH, navodeći da je i ‘Covid zakon’ koji je u prošloj godini donesen bio jako dobar potez Vlade FBiH i ostalih vlada kantona koje su slijedile taj primjer i donijele svoje kantonalne zakone.

-Podrška privredi nikad nije bila upitna, a jedino gdje smo mi limitirani jesu finansijske mogućnosti i kapaciteti kantona – istakla je Obuća.

Usvajanje Strategije razvoja BPK Goražde je, po riječima Obuće, u završnoj fazi, tako da će se vrlo brzo dobiti razvojne smjernice kantona za period 2021-2027. godina.

– Ono što nam je zajednički cilj jeste da poboljšamo uslove života na području našeg kantona, da imamo što više investicija, da imamo što veći broj uposlenih ljudi, ali takođe da održimo okoliš ovakav kakav jeste, da imamo više senzibiliteta prema prirodnim bogatstvima kojih je zaista puno na području našeg kantona – naglasila je premijerka BPK Goražde.

 

biznis.ba