Konkurs za prijem novih policajaca uzdrmao političku scenu u Goraždu

Sjednicu je zakazala Daliborka Milović, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde na zahtjev pet poslanika LS-a, SDP-a i Naše stranke, a u fokusu su aktuelna dešavanja oko MUP-a ovog kantona gdje je u toku konkurs za prijem 25 policijskih službenika koji je izazvao buru reakcija.

Stvari su usložnjene, posebno nakon istupa u javnosti dopredsjedavajuće Skupštine ovog kantona Edite Velić (DF) koja je upozorila na moguće političke malverzacije i pritiske na prve ljude MUP-a BPK Goražde i Uprave policije te pokušaj promjene komisije za prijem policijskih službenika.

“Mogućnost da se promjene neki članovi komisije za prijem smatram direktnim političkim pritiskom i ovih dana sam razmišljala kako to javnosti prezentirati, smatram da bi bilo nepošteno da o tome nisam obavijestila javnost kao i da je to jedna alarmantna činjenica da se politika krene direktno miješati u rad uprave policije”, upozorila je Velić.

Velić ukazuje na postojanje prijetnji i pritisaka na rad policije, te je na svojoj službenoj stranici sve koji dobijaju prijetnje u MUP-u pozvala da ih prijave, a nadležne da djeluju u tom smislu.

Među prvima je to učinila premijerka BPK Goražde Aida Obuća koja je Upravi policije prijavila prijetnje i to od strane Edite Velić, dopredsjedavajuće Skupštine BPK Goražde.

“Upoznala sam komesara jučer i očekujem da se to riješi kako zakon predviđa”, kazala nam je kratko Obuća.

Ranije je Velić na društvenim mrežama Obuću optužila da pokušava promjeniti sastav komisije za prijem policajaca te da vrši pritiske na ministricu unutrašnjih poslova Nizamu Rišljanin, dok je Obuća stava da se u kontrolu cijelog postupka uključi Transparency Internacional, zbog činjenice da je prijem u policiju i u ranijim mandatima bio komprovitovan, a konkursi poništavani više puta.

“Svjedoci smo da se u posljednjih nekoliko dana u BPK Goražde dešava dosta toga, od slučaja konkursa u MUP-u BPK Goražde, a krenule su i prijetnje prema instituciji BPK Goražde i mislim da sve to zavrijeđuje da skupština zasjeda, da se zaštiti i izvršna i zakonodavna vlast”, smatra Daliborka Milović (LS) predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

U međuvremenu se oglasio i Sindikat policije BPK Goražde tvrdeći kako su sve češći pokušaji pojedinaca iz sfere politike da se mješaju u rad Uprave policije. Smatraju da je policijski komesar, Mirsad Hrapo, sve procedure proveo u skladu sa zakonskim ovlastima i obavezama u cilju povećanja operativnosti i adekvatne popunjenosti sastava policije.

“Sam zakonski postupak i sastav komisija koje trebaju da provedu procedure, nisu bili po mjeri i standardu pojedinaca iz političkih krugova.U samom postupku provođenja Internog oglasa za unapređenje policijskih službenika uslijedili su pozivi najviših dužnosnika BPK-a koji su pokušali korištenjem svog političkog položaja izvršiti pritisak na komesara da se izvrši unapređenje njihovih kandidata na šta on nije pristao”, ističe se između ostalog u saopćenju Sindikata policije.

Iz Sindikata policije tvrde da je od strane političkih predstavnika traženo raspuštanje komisije za prijem i formiranje nove u koju bi politički predstavnici dali po jednog člana u sastav komisije kao “svoj doprinos” u provođenju postupka prijema. Tvrde da je na političkim sastancima traženo poništenje javnog oglasa za prijem, a te da se od ministrice MUP-a tražilo da predloži smjenu komesara policije.

“Cilj ovakvog djelovanja je potpuno jasan, a to je da politika želi po svaku cijenu provesti konkurs po svojim pravilima i primiti svoje kandidate, jer su već odavno sačinili plan koliko će kome pripasti kandidata za upošljavanje u policijske snage”, saopćili su iz Sindkata policije.

Pozvali su nadležno Kantonalno tužilaštvo da poduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a javnost da prati cijeli proces izbora kandidata, te poručili da će svim raspoloživim sredstvima braniti ugled policijskih službenika i ugled policije.