POTPISANI UGOVORI ZA STIPENDIJE SA 17 STIPENDISTA GRADA GORAŽDA

U Velikoj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija za školsku 2020/2021. godinu za studente koji su stipendisti Grada Goražda, a upisali su redovno narednu godinu i samim tim ostvarili pravo na stipendiju i u ovoj školskoj godini.

Ugovore u ime Grada Goražda sa sedamnaest studenata koji su redovno upisali narednu školsku godinu potpisao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Za ovu školsku 2020/2021. godinu osim ovih sedamnaest stipendija biće raspisan Javni poziv putem kojeg će biti dodjeljen određen broj stipendija za studente koji studiraju fakultete koji su deficitarni kadar u našem gradu.

Govoreći o danas potpisanim ugovorima pomoćnik Gradonačelnik Sanid Zirak u izjavi za medije je kazao – ”Mi smo danas pristupili potpisivanju ugovora sa našim dosadašnjim studentima koji su dali redovno uslove za upis slijedeće godine studija. Radi se uglavnom o deficitarnim fakultetima i usmjerenjima, arhitekturi, mašinstvu, građevini, saobraćaju ,elektrotehnici, jezicima, anglistici, germanistici itd. Danas smo završili taj prvi čin.Drugi čin za ovu akademsku godinu će uslijediti za nekih mjesec i po dana, po usvajanju gradskog budžeta, kada će uslijediti procedura raspisivanja javnog poziva za nove studente. To će zavisiti u mnogome od tog budžetskog limita, koliko ćemo imati na raspolaganju na tom ekonomskom kodu u našem budžetu. Naša namjera je da još nekih 15-20 novih studenata stipendiramo, uglavnom deficitarna zvanja u ovoj akademskoj 2020/2021 godini. Neka strateška orjentacija gradske administracije jeste u funkciji upravo pružanja neophodnog finansijskog dijela i podrške našoj studentskoj populaciji kako bi priveli kraju svoje studijske grupacije i svoja studentska usmjerenja i danas-sutra se stavili sa svojim kapacitetom i potencijalom u funkciju razvoja naše lokalne zajednice. Ugovore je danas potpisalo 17 studenata. Stipendije se kreću od 150-200 KM. Gradska uprava je svih 8 mjeseci za prethodnu godinu ispoštovala spram studenata i stipendije su bile redovne.”

U izjavi za medije Safet Bučo, student III godine Muzičke akademije u Sarajevu naglasio je značaj dobijanja stipendije za nastavak školovanja – ’’Ova stipendija mi mnogo znači, znači za sve studente i u ime svih studenata se zahvaljujem prvenstveno Gradskoj upravi koja je našla sredstva i finansira sve studente koji su u potrebi. Moj naum je da se po završetku studija vratim u Goražde, definitivno imam u planu da se vratim u Goražde, mislim da svi treba tako da razmišljamo.’’

Merima Bečić, studentica završne godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, istakla je da je stipendija jedan vid motivacije: ”Stipendista sam već tri godine. Stipendija je jedan vid motivacije za nas studente, koju dobijamo od našeg Grada, kako bismo priveli kraju naše studije i kako bismo se jednog dana vratili u naš grad, te stečeno znanje uložili u naš grad i u ovu zajednicu.”