Sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbe da je primila 3.000 eura za izricanje blaže kazne

Protiv Miletić se predmet prvobitno vodio pred Sudom BiH koji ju je proglasio krivom da je preko posrednika S-1 primila dio obećanog dara i to u iznosu od najmanje 3.000 eura radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.

Proglašena je krivom i osuđena na dvije i po godine zatvora zato što je, kao službena osoba u institucijama BiH, od navedenog posrednika prihvatila obećanja dara u vidu novca, a potom i primila dio obećanog dara, odnosno novca, kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku.

Tada joj je izrečena mjera zabrane vršenja poziva nosioca pravosudne funkcije u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti odluke, a od nje je ovom presudom bilo predviđeno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 3.000 eura.

Ovu presudu je ukinulo Apelaciono vijeće i vođenje daljnjeg postupka prebacilo na sarajevski Općinski sud, gdje je suđenje Miletić počelo krajem novembra 2018. godine.

U završnoj riječi Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zatražilo da se optužena proglasi krivom i da joj se izrekne mjera zabrane vršenja pravosudnih funkcija, dok je odbrana tražila da sutkinja bude oslobođena optužbi. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, piše Detektor.

klix