Prijevremeni izbori za načelnika općine Foča u FBIH 11.aprila

Općina Foča u FBiH u totalnoj je finansijskoj i administrativnoj blokadi do izbora vršioca dužnosti načelnika. On bi se trebao desiti na redovnoj sjednici Općinskog vijeća ove lokalne zajednice koja je zakazana za 8. februar.

Rok za dostavu prijedloga kandidata za vršioca dužnosti načelnika Općine Foča u FBiH istekao je danas – potvrdila nam je predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Arslanagić. Podsjetila je da na vanrednoj sjednici koja je održana prije sedam dana nije došlo do izbora v.d načelnika po hitnom postupku te je odlučeno da se ovaj proces obavi po redovnoj proceduri u skladu sa poslovnikom. Po riječima Arslanagić,  kolegij općinskog vijeća novu redovnu sjednicu zakazao je za 8. februar kada će se na dnevnom redu naći i ova tačka. Već sutra pristigli prijedlozi kandidata bit će dostavljeni vijećnicima kako bi se ispoštovala previđena procedura i  sjednica dočekala spremno.

Do izbora v.d načelnika, općina Foča u FBiH je u potpunoj finansijskoj i aministrativnoj blokadi jer nakon smrti  načelnika Eseda Radeljaša koji je preminuo 18.januara,  ne postoji odgovorno lice za potpisivanje akata i druge nadležnosti koje podrazumjeva ova funkcija, u problemima su i svi korisnici budžeta koji nisu dobili ni platu za decembar.

U ovoj općini je na snazi odluka o privremenom finansiranju a vršioca dužnosti načelnika uz ostalo sačekat će i pripreme budžeta za ovu godinu. U međuvremenu se očekuje i Odluka Centralne izborne komisije BiH za raspisivanje prijevremnih izbora za načelnika Općine Foča u FBiH koji će se  po riječima predsjednika CIK-a BiH Željka Balakara, najvjerovatnije održati 11. aprila.