Nastava u Goraždu od ponedjeljka većinom u školskim klupama

Nakon današnjeg sastanka s direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja kantona i Pedagoškog zavoda te ranijeg sastanka sa predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo, resorni ministar kazao je da će nastava biti organizirana uglavnom u školskim klupama.

“Škole su zauzele stav da zadrže te modele s tim da će dvije koje su išle po B modelu (kombinovana nastava) uskladiti da većina odjeljenja ide po A modelu. OŠ ‘Fahro Baščelija’ koja je ranije imala kombinovanu nastavu, sada će pleksiglasom napraviti fizičku barijeru kako bi mogle da se ispune sve epidemiološke mjere. Također, Srednja tehnička škola (STŠ) ‘Hasib Hadžović’ će uvesti princip po A modelu a samo neka odjeljenja će ići po principu B modela”, precizirao je Bešlija.

Dodao je da drugo polugodište počinje uz poštivanje svih epidemioloških mjera te da će časovi po uzoru na prvo polugodište ponovo trajati 30 minuta.

“Nastojat ćemo da poboljšamo kvalitet nastave tako što ćemo većinu raditi po A modelu jer to je bio zahtjev i velikog broja roditelja. Da bi se to realizovalo uložen je veliki trud svih počev od nastavnika koji su morali nastavu uskladiti po A i B modelu, a naravno i roditelji koji su preko noći postali nastavnici te su morali za svoju djecu da uzmu materijal i uče ih osnovnim stvarima”, kazao je Bešlija.

Uz napomenu da će online nastava biti zakonska obaveza sedam dana kako bi se bilo spremno i na odvijanje tog vida nastave bez obzira na epidemiolšku situaciju, resorni ministar poželio je sreću i strpljenje svim učesnicima nastavnog procesa, naglasivši da su trenutne okolnosti jedan izazov za sve zemlje svijeta pa i za BiH

“Mi smo se potrudili da obezbjedimo osnovne stvari. Tu je i online platforma, a kada smo izvršili analizu pokazalo se da jedan bazični paket Microsoft Offica košta 10,40KM. Mi smo taj paket obezbjedili za 2.800 korisnika tj. učenika i nastavnika. Na mjesečnom nivou to košta oko 29.000 KM a na bazi školske godine to je oko 232.000 KM. Ta sredstva smo obezbjedili uz podršku donatora, što je uspjeh jer vidimo da mnoge zemlje imaju problem sa online platformama”, istakao je on.

Naglasio je da je riješen i problem prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola.

Ministar za obrazovanje dodao je da ove godine zbog epidemiološke situacije neće biti organiziran obavezni predškolski program, na način kako je to bilo ranije.

“Uz konsultacije sa Zavodom za javno zdravstvo došli smo do zaključka da po ovim epidemiološkim mjerama ne možemo organizovati obavezni predškolski program tako da ćemo ponuditi roditeljima određene radionice koje imaju karakter predškolskog programa, ali neće imati taj intenzitet kao ranije. Biće objavljen javni poziv i moći će se prijaviti svi roditelji dobrovoljno da djeca idu na te radionice”, poručio je Bešlija.

Fena