Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović: Sve mjere i dalje ostaju na snazi

Uprkos evidentnom poboljšanju epidemiološke situacije krizni štab Ministarstva zdravstva BPK Goražde  nema namjeru niti može relaksirati mjere i naredbe za područje BPK Goražde. Ostaju na snazi i narednih 14 dana u skladu sa odlukama Federalne Vlade i preporukama federalnog štaba.

Popuštanje mjera u BPK nije opcija iako je epidemiloška situacija znatno povoljnija. Trenutno je svega jedna aktivno zaražena osoba, a četiri su pod zdravstvenim nadzorom. Federalni štab ostavlja mogućnost kantonima da naredbe prilagodi situaciji na svojim područjima, ali samo u smislu pooštravanja mjera, pojasnili su u kantonalnom ministarstvu.

“Imamo svega jednu aktivno zaraženu osobu, ali kantonalni krizni štab nema ingerencije da zbog poboljšanja epidemiološke situacije popušta mjere, federalni štab ostavlja kantonima mogućnost samo da ih pooštri ukoliko procijene da je to potrebno”, kaže Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK Goražde.

Nošenje maski, fizička distance, zabrana kretanja od 23 do 5 sati te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata su mjere koje će i dalje biti na snazi. Tokom nedavnog sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova bilo je govora i o pružanju  redovnih usluga. Ministar Halilović podsjetio je da kantonalna bolnica ima ograničene kapacitete, a 30 posto njih je takođe federalnom naredbom  stavljeno u funkciju borbe sa Covidom.

Zdravstvene ustanove u BPK Goražde trude se  maksimalno u skladu sa mogućnostima i kapacitetima pružiti građanima neophodnu zaštitu , poručio je ministar Halilović.