Goražde dobilo prvo klizalište u historiji grada, radost i osmijeh na licima mališana

Goražde je po prvi put u historiji ovog grada dobilo klizalište čije se otvaranje s nestrpljenem čekalo, a raspoloženje i radost, posebno mališana, nije pokvarila ni kiša.

Veliki broj građana Goražda stigao je pred gradsku dvoranu kako bi posmatrali prve klizače na ledenoj plohi. Proteklih dana radilo se na postavljanju ledene plohe na platou dvorane, a već danas ovaj prostor je potpuno oživio.

“Fenomenalan ambijent, sjajno.Tako malo je potrebno da se neko usreći. Zar ovako nešto nismo mogli imati godinama? Naša djeca trebaju sadržaje ovakve vrste, morali smo u Sarajevo da bi mogli klizati, a znate i sami da mogućnosti nisu svima ista, želiš da priuštiš djeci nešto, a ovdje to nemaš. Naravno da smo sretni”, kaže Goraždanka Sanela.

Klizanje na otvorenenom po uzoru na druge gradove u BIH omogućila je Gradska uprava u saradnji sa goraždanskim privrednicima. Potez gradonačelnika Ernesta Imamovića oduševljeno je pozdravljen u gradu na Drini, a on je zahvalan privrednicma uz čiju pomoć je osigurano postavljanje ledene površine od 370 kvadratnih metara na platou dvorane “Mirsad Hurić”.

“Obećali smo našim građanima i danas to ispunjavamo. Bilo je planirano za narednu godinu, ali shvatili smo da vrijedi i mjesec dana. Goražde to zaslužuje jer i drugi gradovi i manji centri imaju ledene pokrivače. Iduće godine planiramo veći, u kojem će moći uživati svi građani”, poručio je Imamović.

Goraždansko klizalište bit će u funckiji narednih mjesec dana odnosno dok vremenski uslovi to budu dozvoljavali.

“Sretan sam što imamo jednu lijepu atmosferu danas. Zahvalni smo našim privrednicima i kompaniji iz Sarajeva koja nam je izašla u susret. Klizališta u drugim gradovima koštaju od 15.000 do 20.000 KM, a Goražde je dobilo ovu plohu za 12.000 KM i neizmjerno smo zahvalni svima koji su to omogućili”, kazao je Imamović.

Mladi Goražda i nemaju mnogo prilika da uživaju u zimskim radostima. Zime su uglavnom bez snijega, a put do najbližeg mjesta idealnog za skijanje i sankanje i nije u najboljem stanju i udaljen je kilometrima.

Skijališta na Bijelim vodama i Rudoj Glavi jedina su mjesta gdje mogu provesti vikend, ali ni oni nemaju dovoljno kapaciteta. Zato je ledena ploha izu više razloga istinska radost za cijeli grad.