U Goraždu nema oboljelih od koronavirus

 

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde je na zavidnom nivou. Sa današnjim danom nema oboljelih od koronavirusa niti aktivno zaraženih, potvrdila je dr.Medina Bičo, direktorica Zavoda za javo zdravstvo BPK Goražde.

“Prošla sedmica je prva u posljednjih pet mjeseci u kojoj nije zabilježen niti jedan novozaraženi koronavirusom, iako je testiran veći broj osoba. I danas smo uzeli 16 uzoraka, međutim situacija je zadovoljavajuća. Proteklih dana smo imali jednu osobu zaraženu koronavirusom i ona se oporavila, a pod zdravstvenim nadzorom nemamo nit jednu osobu”, kaže dr.Bičo.

Zadovoljavajuća epidemiološka situacija ipak nije razlog za opuštanje. Uprkos evidentnom poboljšanju epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK Goražde nema namjeru niti može relaksirati mjere i naredbe za ovaj kanton. Ostaju na snazi i narednih 14 dana u skladu sa odlukama Federalne Vlade i preporukama federalnog štaba.

“Popuštanje mjera u BPK nije opcija iako je epidemiološka situacija veoma povoljna.Kantonalni krizni štab nema ingerencije da zbog poboljšanja epidemiološke situacije popušta mjere, federalni štab ostavlja kantonima mogućnost samo da ih pooštri ukoliko procijene da je to potrebno”, kaže Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK Goražde.

Nošenje maski, fizička distance, zabrana kretanja od 23 do 5 sati te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata su mjere koje će i dalje biti na snazi.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv kovida u Zavodu za javno zdravstvo ističu da za sada nema novih informacija.

“Plan imamo ali prve doze vakcine još se čekaju”, kaže dr.Bičo.