Istina za Goražde:Pravosudne institucije u BIH ne procesuiraju ratne zločince

Članovi Fondacije “Istina za Goražde” ogročeni su radom pravosudnih institucija u BIH, zbog  neprocesuiranja raznih zločinaca na ovom području.

“Pravosudne institucije na svim nivoima, a prije svega tužilaštva ništa  konkretno nisu poduzeli kako bi 25 godina poslije pokrenuli postupke za procesuiranje vinovnika teških ratnih zločina od strane pripadnika Vojske i MUP-a  RS-e počinjenih nad stanovništvom opsjednutog Goražda u  periodu 1992-1995.godine”, izjavio je Kasim Brdar, predsjednik Fondacije na konferenciji za novinare.

Ocjenili su da je takav odnos neshvatljiv za normalna društva i države te da je pravosudni sistem direktno pod uticajem političkih moćnika. Upozoravaju kako se kroz institucije sistema vrši prekrajanje historije, te da je to posebno uočljivo u predmetima ratnih zločina.

“Za odbranu  Goražda od strane pravosudnih institucija  u Bosni i Hercegovini branioci Goražda dobili su zatvorsku kaznu u trajanju od   89 godina. Trenutno se vode sudski  procesi protiv šest pripadnika Armije i MUP-a R BiH, koji su bili sudionici odbrane Goražda i  prostora susjednih općina. A više od 25 godina zamajavaju žrtvu sa dvije podignute i potvrđene optužnice od strane Tužilaštva BIH protiv   bivših pripadnika Vojske  i MUP-a RS-e koji su tri i po godine držali Goražde pod opsadom, ubijajući djecu, civilno stanovništvo”, istaknuto je na pres konferenciji.

U Fondaciji tvrde kako se uopšte ne pokušava njihovo privođenje  odnosno izručenje pravosudnim institucijama ove zemlje,  kako bi im  se sudilo za teške  zločine. Ističu da će se u narednom periodu svim zakonskim mehanizmima boriti za  smjenu neodgovornih ljudi u  pravosudnim institucijama koji vrše stalnu opstrukciju pravde i istine, počev od  kantonalnog do državnog  nivoa.

Podsjetimo da je krajem novembra prošle godine Sud BIH potvrdio optužnicu u predmetu Brane Petković za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Goražda.