Smijenjena ministrica MUP-a u Goraždu Nizama Rišljanin, izabran Nermin Karišik

Buran dan u Skupštini BPK Goražde koja je danas imala više vanrednih zasjedanja. Poslanici parlamentarne većine koju čine stranke okupljenje oko SDA večeras su održali i 10. vanrednu sjednicu na kojoj je došlo do promjene u rukovodstvu skupštine.

Naime potvrđeno je imenovanje Aide Siribubalo iz DF-a koja je kandidatkinja Kluba Bošnjaka za zamjenicu odnosno predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde.

Slijedom događaja sa pozicije ministrice unutrašnjih poslova razriješena je Nizama Rišljanin, a za novog ministra unutrašnjih poslova imenovan Nermin Karišik, kadar koji je predložila Goraždanska priča. Karišik je večeras položio i svečanu zakletvu.

Prethodna vanredna sjednica je prekinuta nakon što su je napustili poslanici parlamentarne većine jer se nije odvijala u duhu smjene dopredsjedavajuće Skupštine Edite Velić, kao i ministrice MUP-a Nizame Rišljanin.

Prethodno je Klub Bošnjaka u kantonalnom parlamentu donio odluku o smjeni Velić sa mjesta dopredsjedavajuće međutim o tome se nije glasalo jer je na taj prijedlog vitalni nacionalni interes uložio Klub Srba u Skupštini BPK Goražde. Ovo je izazvalo žestoke reakcije poslanika koji su predsjednicu tog Kluba, Daliborku Milović, optužili za opstrukciju i miješanje u izbor na poziciju koja pripada Bošnjacima.

Milović je međutim bila izričita da je odluka donesena u skladu sa Ustavom i da se o smjeni može raspravljati tek nakon očitovanja Ustavnog suda.

U trenutku dok su članovi koalicione većine napuštali sjednicu, među njima i njegove kolege, Nijaz Musić iz SDA objelodanio je kompromitirajući snimak razgovora kantonalnih zastupnika i delegata u Domu naroda PFBIH.

Politička kriza koja već duže vrijeme potresa BPK Goražde kulminirala je zbog konkursa za prijem policijskih službenika u Upravu policije MUP-a BPK Goražde koji će u konačnici biti poništen.