Izlila se Kolina, poplavila putnu komunikaciju i jedan broj vikend kuća

Na području Mjesne zajednice Jabuka u Općini Foča u FBiH usljed povećanja vodostaja došlo je do izlijevanja rijeke Koline kao i Vojničkog potoka. Poplavljen je jedan broj vikend kuća te putna komunikacija, a ukoliko se rast vodostaja nastavi bit će u opasnosti i stambeni i drugi objekti u ovom dijelu općine.

Zbog posljednjih padavina ali i topljenja snijega, došlo je do povećanja vodostaja i na području Općine Foča u FBiH. Kako nam je kazao član Savjeta mjesne zajednice Jabuka Eldin Šorlija, došlo je do izlijevanja Vojničkog potoka u ovom dijelu općine gdje propusti nisu dovoljni da bi obezbjedili dovoljan protok vode. I u mjestu Lugovi iz korita se izlila rijeka Kolina koja je poplavila vikend kuće, a po riječima Šorlije, prijeti i samom centru Jabuke gdje se nalaze stambeni te stajski objekti.

Član savjeta MZ Janbuka nije optimističan jer se po njegovim riječima očekuje daljnji rast vodostaja usljed topljenja snijega na Kacelju i Jahorini. Danas je intervenisala i Služba za Civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Foča u FBiH  potvrdio nam je Ermin Osmanspahić iz ove službe. Pojasnio je da su uz pomoć mehanizacije Goražde puteva na jednoj lokaciji onemogućio protok vode te su i sa saobraćajnice uklonjena oborena stabla. Naglasio je da su svi vodostaji ogromni te da Civilna zaštita ima ograničene i organizacione i finansijske mogućnosti za  veće intervencije, obzirom na složenu situaciji u kojoj se nalazi Općina Foča u FBiH.

Osmanspahić je dodao da će se ponovo reagovati u skladu sa mogućnostima ukoliko bude bilo potrebe. Porast vodostaja evidentan je i u ostalim dijelovima Općine Foča u FBiH, ali do sada nije bilo poziva građana  za interevencije- kazao je Osmanspahić.