Bosansko-podrinjski kanton Goražde posjetili predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH i Kantona Sarajevo

Izraženo zajedničko nezadovoljstvo što za zločine koji su počinjeni nad stanovništvom našeg kantona do sada niko nije odgovarao

Uoči obilježavanja 27.godišnjice od pogibije Ferida Dizdarevića, načelnika štaba 43. drinske brigade i nosioca najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i njegovih saboraca, u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas su boravili predsjednici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH i Kantona Sarajevo, Aljo Bošnjaković i Ismet Godinjak.

Na sastanku sa premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom i ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem, kojem je prisustvovao i predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo, razgovarano je o statusu boračke populacije na području BPK Goražde, pogotovo dobitnika najvećih ratnih priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“.

Takođe, razgovarano je i o realizaciji  državne Strategije za procesuiranje ratnih zločina, posebno za područje BPK Goražde, a ovom prilikom izraženo je zajedničko nezadovoljstvo iz razloga što za zločine koji su počinjeni  nad stanovništvom našeg kantona do sada niko nije odgovarao.

“Smatramo da je to nedopustivo i smatramo da je namjera da se iskrivi karakter rata i istina koja se desila na području Goražda i šire goraždanske regije”, istaknuto je na današnjem sastanku.

Još jednom podsjetili su da Goražde s pravom nosi epitet Grada heroja i da su građani ponosni na ratnu prošlost, a premijerka i ministar obećali su i dalju, punu podršku radu udruženja koja okupljaju boračku populaciju te Fondaciji “Istina za Goražde”, s ciljem istrajavanja u zajedničkoj borbi da zločinci odgovaraju za zločine koji su počinjeni na području našeg kraja.

Kao i svake godine, u znak sjećanja na Ferida Dizdarevića i njegove saborce, u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde, sutra će se položiti cvijeće na njihova mezarja i proučiti fatiha, u 11,00 sati na šehidskom mezarju u Kolijevkama, a u 11,30 sati na šehidskom mezarju u Glamoču.

bpk.gov.ba