Nova predsjedavajuća Skupštine u Goraždu je Aida Sirbubalo

Parlamentarna većina koju predvodi SDA u BPK Goražde zahtijeva hitno provođenje odluka koje su donešene na 10. vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde, a odnose se na ministra policije u kantonu i imenovanje predsjedavajućeg Skupštine.

Na toj sjednici je razriješena dopredsjedavajuća Skupštine Edita Velić (DF), a u rukovodstvo Skupštine imenovana je Aida Siribubalo (DF). Također, tada je smijenjena ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin, a imenovan novi ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Nermin Karišik.

Da je politička kriza uveliko dostigla vrhunac u ovom kantonu jasno je pokazala činjenica o postojanju paralelizma u vlasti posebno oko situacije u MUP-a gdje je smjenjena ministrica Rišljanin ispoštovala odluku predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Daliborke Milović (LS) da je njena smjena ništavna, dok novi ministar Karišik nije mogao na posao.

Na današnjoj pres konferenciji poslanici parlamentarne većine pozvali su opoziciju da poštuje odluke većine i da se “ne kriju iza vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda” te na taj način blokiraju kantonalne institucije.

Pozvali su opoziciju da se obrate Ustavnom sudu FBIH ukoliko smatraju da su prekršene procedure u kojima su smijenjene dopredsjedavajuća Edita Velić i ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Hajdar Drljo (A-SDA) istakao je da je od OHR-a zatraženo da se očituje po pitanju ulaganja vitalnog interesa u posljednjem slučaju koji se desio u radu Skupštine, te da djeluje u skladu sa ovlastima.

Parlamentarna većina, rečeno je na pressu, će se boriti da MUP BPK Goražde služi svim građanima kantona, a ne da postane sredstvo za zapošljavanje i unaprijeđivanje samo onih bliskih pojedincima.

Danas se oglasio i Sindikat policije BPK Goražde, a zbog razrješenja ministrice MUP-a sa ove pozicije pozvali su nadležne organe BiH i FBiH da poduzmu odgovarajuće radnje iz okvira svojih nadležnosti.

“Kako se iz posljednjih dešavanja da zaključiti da političke partije pokušavaju da stave policiju pod svoju kontrolu, predstavnike međunarodne zajednice pozivamo i od istih očekujemo da reaguju i spriječe pokušaj politizacije policije. Želimo pozvati kantonalne zvaničnike da prestanu sa medijskom pritiscima i pokušajima povezivanja Policijskog komesara sa aktualnim političkim dešavanjima jer komesar samo provodi Odluke izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a, a u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i ovlaštenjima”, saopćili su iz Sindikata.

Dodaju također da kantonalna vlada prilikom donošenja odluke u vezi poništenja konkursa za prijem policijskih službenika nije uzela u obzir stav MUP-a BPK Goražde i Uprave policije. Podsjećaju da raspisivanjem Javnog konkursa nije prekršena Odluka o privremenom finansiranju kantona, tvrde u sindikatu, te da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

Naglasili su da poništenje konkursa može dovesti i do podnošenja tužbi oštećenih, u ovom slučaju kandidata koji su predali prijave, čime se mogu prouzrokovati i određene posljedice po kantonalni budžet.

U međuvremenu saznajemo da je zasjedalo i rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, a kako nam je potvrdio Midhat Bašić, sekretar Skupštine BPK Goražde, za predsjedavajuću Skupštine izabrana je Aida Siribubalo iz DF-a na što je Daliborka Milović( LS) najavila da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Izbor nove predsjedavajuće Skupštine mogao bi razrješiti situaciju oko provođenja donešenih odluka.