Rijeke Prača i Čemernica se izlile iz korita

Zbog obilnih kišnih padavina na području Općine Pale u FBiH došlo je do porasta vodostaja i pojave bujičnih potoka. Rijeke Prača i Čemernica su se izlile iz korita a poplavljeni su pojedini objekti i imanja.

Avdo Salispahić iz Službe Civilne zaštite  Općine Pale u Federaciji BiH potvrdio je da su vodostaji danas u opadanju

„ Za razliku od jučerašnjeg dana kada je bilo kritičnih situacija, danas je stanje podnošljivo, nakon što su prestale padavine. Vodostaj rijeke Prače jučer je iznosio 197, 7 cm, dok je jutros u 9 sati na mjernoj stanici zabilježeno 114 cm dakle on je u stalnom opadanju kao i nivo potoka i pritoka rijeke Prače“ – kazao je Salispahić.

Naglasio je da su se jučer i rijeka Prača i Čemernica izlile iz korita

„ Rijeka Prača se izlila u centru naselja Prača i poplavljene su podrumske prostorije jedne vikend kuće. Takođe u naselju Donje Bare izlila se  Čemernica i došlo je do plavljenja imanja i porodične kuće, dok su u okolnim selima Prače i Hrenovice bujični potoci poplavili određeni broj seoskih imanja. Bilo je i začepljenih propusta u Prači ali smo brzo intervenisali i nisu pričinjene veće materijalne štete“ – precizirao je Alispahić.

Dodao je da su određeni problemi zabilježeni i na gardilištu tunela Hranjen

„ Po našim saznanjima u tunelu Hranjen  došlo je do pojave podzemnih voda tako da su  evakuisani i ljudstvo i mehanizacija čime su trenutno radovi na tunelu iz pravca Prače obustavljeni“ – kazao je predstavnik CZ Općine Pale u FBiH.

Naveo je da su  regionalni i lokalni putevi u ovom dijelu BPK Goražde prohodni.

U Općini Foča u FBiH takođe je zabilježena pojava opasnosti od poplava.

Prema podacima CZ ove općine, zbog velikog povećanja vodostaja svih vodotoka, rijeka Kolina se izlila na području MZ Jabuka i poplavila nekoliko vikend kuća kao i određen broj pomoćnih i improviziranih objekata za smještaj stoke, u kojima niko ne boravi.

Bujični potoci uvjetovani jakom kišom i topljenjem snijega oštetili su i lokalne puteve na području ove mjesne zajednice. Općina Foča u FBiH u saradnji sa preduzećem Goražde putevi intervenisala je na nekoliko lokacija na teritoriji ove općine na otčepljavanju propusta i kanalisanju bujičnih potoka te uklanjanju stabala sa magistralnog puta M-18.1. Zbog povećanja vodostaja rijeke Drine zabilježeno je plavljenje lokalnog puta Cvilin – Kožetin.