Rijeke se izlile iz korita na području BPK, pričinjene štete na makadamima

Visoke temperature, otapanje snijega i jaka kiša u toku proteklog dana doveli su do rasta  vodostaja na vodama prve i druge kategorije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.  U određenim dijelovima Grada Goražda rijeke su se izlile iz korita, vodostaji su danas u blagom opadanju  a oštećenja su pričinjena na makadamskim putnim pravcima u skoro svim mjesnim zajendicama.

Pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac potvrdila je da je na terenu mehanizacija firmi za održavanje puteva kako bi se sanirale posljedice.

„ Mi smo danas obišli  čitav putni pravac od Osanice, Ilovače, Faočića, do Zorovića. Kada je u pitanju vodotok druge kategorije,  ono što je iskomlikovalo situaciju je toplo vrijeme sa neuobičajeno višim temperaturama i velike količine snijega koje su se počele naglo  topiti pogotovo sa planinskog prevoja Borovac, tako da su velike količine snijega i kiša koja je padala doprinijele nabujalosti vodotoka koji su se izlili iz korita“ – kazala je Drakovac.

Kiša i bujične vode izazvali su ozbiljnije probleme u mjesnoj zajednici Orahovice, voda se izlila u mjestu Hanište, a začepljenjem propusta za odvodnju površinskih voda, bujični nanosi blokirali su putni pravac Zorovići – Prača.

Zbog začepljenja odvodnih cijevi cijevi došlo je i do plavljenja putnog pravca i bujičnih nanosa te blokade puta Orahovice – Brzača – Goražde.

„ U pitanje su došli  putevi  i mogućnost da se sva ta količina vode primi u korito i ovo što smo vidjeli na terenu ukazuje na vanredno stanje koje ni najstariji stanovnici ovih mjesnih zajednica nisu doživjeli. Situacija je danas mnogo povoljnija rijeke se otprilike povlače u svoje korito a istovremeno i građevinska operativa firmi „Okac“ i „Goražde putevi“ koja je i noćas bila na terenu  čini nadljudske napore da se putni pravci održe prohodnim i spriječi daljnja devastacija putne infrastrukture, Građani i njihova materijalna imovina nisu ugroženi“ – pojasnila je Drakovac.

Povećanje vodostaja zabilježeno je i na rijeci Ocka u MZ Berič  koji će se po njenim  riječima držati pod nadzorom. Rijeka Drina izlila se u mjesnim zajednicama Sadba i Zupčići, ali nije bilo prijavljene materijalne štete.