Upozorenje građanima posebno djeci da ne prilaze obali

Rijeka Drina se na pojedinim priobalnim mjestima na području Goražda izlila iz svog korita, a činjenica da je vodostaj u stalnom porastu izazvao je zabrinutost kod građana koje ovakve situacije podsjećaju na velike poplave iz 2010. godine koje su  tada u Goraždu izazvale ogromne problem.

Šef operativnog centra uprave civilne zaštite BPK Goražde Ramo Živojević kaže da je nivo rijeke Drine povećan u odnosu na jučerašnji  i predhodne dane, ali da nema razloga za posebnu zabrinutost.

“Moguća je opasnost za nekoliko vikend objekata smještenih uz samu rijeku Drinu, ali uglavnom trenutni nivo ne predstavlja opasnost za ljude i materijalna dobra. Situacija se prati iz sata u sat, vodostaj rijeke Drine je u blagom porastu dok je vodostaj rijeka Prače i Koline uglavnom stabilan i na približnom su nivou kao i jutros. Pratit ćemo situaciju i djelovati u skladu sa našim nadležnostima”, ističe Živojević

Dodaje da je oko podneva nivo rijeke Drine iznosio 242 cm dok je početak opasnosti od poplava  na nivou vodostaja od 280 cm, a on još uvijek nije došao do te tačke.

“Koliko imamo informacije službe civilne zaštite Grada Goražde su u stalnoj pripravnosti kao što smo i mi za eventualnu moguću opasnost. U slučaju nekih naglih porasta jedina mjera je evakuacija. Jutros smo imali kontak sa HE Piva Mratinje, po njihovim informacijama režim rada u toku današnjeg dana od 10:00 do 17:00 sati bit će otprilike 200 metara kubnih u sekundi. Ove smo informacije provjerili i kod Ministarstva sigurnsoti BiH i za sada nemamo naznaka da postoji mogućnost od nekih naglih porasta i nekih velikiih opasnosti”, tvrdi Živojević.

S obzirom da se Drina već izlila na šetalište u centru grada policija i vatrogasci upozoravaju stanovnike posebno djecu da ne prilaze obali, također kao znak upozorenja zatvoren je i Gun-Gor park.

Stanje u Prači prema informacijama operativnog centra se uglavnom stabilizovalo, dok je situacija i dalje teška u Mjesnoj zajednici Jabuka  u Foči u FBIH.

“Tu je došlo je do znatnih šteta na infrastrukturi, oštećen je most, putne komunkacije i nekoliko objekata je ugroženo. Danas je općina Foča u FBiH proglasila stanje prirodne nesreće u MZ Jabuka i koliko mi je poznato poduzimaju se određene radnje na terenu kako bi se neke najprijoritetnije mjere poduzele u cilju zaštite ljudi i materijalnih dobara”, kaže Živojević.