Dom zdravlja Goražde: U toku evidencija pacijenata za vakcinaciju

U Domu zdravlja “dr. Isak Samokovlija” Goražde u toku je evidencija pacijenata za vakcinaciju protiv koronavirusa – potvrdio je director ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić.

Pojasnio je da se aktivnosti pripreme za vakcinaciju provode u skladu sa uputama Zavoda za javno zdravstvo.

“ Još u  decembru prošle godine dobili smo zahtjev da se napravi detaljan plan vakcinacije po već ranije utvrđenim prioritetima ustanovljenim na federalnom nivou. Nakon što su urađeni spiskovi zdravstvenih radnika u našoj ustanovi, sada je u toku evidencija   pacijenata koji će biti vakcinisani po prioritetima” – kazao je dr. Čengić.

Naglasio je da spiskovi pacijenata za vakcinaciju Zavodu za javno zdarvstvo BPK Goražde trebaju biti dostavljeni do 20. februara

“ To su pacijenti stariji od 65 godina, koji imaju hronična oboljenja kao i oni koji rade u značajnim javnim službama kao što je policija i obrazovanje. Mi smo izdali  naredbu ambulantama da aktivno kontaktiraju pacijente iz tih kategorija i da ih pitaju da li žele da se vakcinišu, obzirom da je vakcinacija na dobrovoljnoj osnovi” – pojasnio je on.

Dodao je da će sve pripreme za vakcinaciju biti okončane u predviđenom roku iako se još precizno ne zna kada će stići vaccine.

“ Ne znamo ni koja količina će doći i kojim tempom će biti isporučena ali nadamo se skoroj prvoj isporuci.  U ambulanatama imamo formirane i timove i redoslijed kojim će se vršiti vakcinacija, dakle sve je definisano. Najave o isporuci su različite ali je  rečeno da će solidarno biti raspoređeno po kantonima. Ipak, prave informacije znat ćemo kada vakcine dođu” – kazao je direktor goraždanskog Doma zdravlja.