Odgođena godišnja sjednica Skupštine BPK Goražde

Godišnja  sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, koja je bila zakazana za 16-i, odgođena je za  23. Februar u 10 sati – odlučeno je na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine.

Usvojen je i zaključak kolegija da  izbor predsjedavajućeg skupštine  BPK ne predstavlja pitanje vitalnog nacionalnog interesa

” Pitanje izbora predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde ne predstavlja pitanje vitalnog nacionalnog interesa, jer navedenu odluku ne donosi Skupština BPK Goražde, već izabrani predstavnici naroda na zajedničkom sastanku. O istoj se Skupština BPK Goražde ne izjašnjava, već se Odluka o izboru u skladu sa članom 10. stav (3) saopštava Skupštini BPK  Goražde” – stoji u zaključku.

Navodi se da je članom 68. Poslovnika Skupštine BPK Goražde  regulisano da se mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa poteže kad se radi o usvajanju zakona, drugih propisa ili akata za koje se utvrdi da spadaju u listu vitalnih nacionalnih interesa.

” Prisustvo sjednici tri predstavnika klubova naroda, održanoj 09. februara 2021. godine i glasanjem prilikom donošenja Odluke  o izboru Predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde, predstavnik Kluba srpskog naroda u Skupštini BPK je dao potpuni legalitet i legitimitet ovom sastanku i predloženoj Odluci” – navodi se u zaključku kolegija.

Njime je stručna služba Skupštine BPK  zadužena da u svom daljem radu u pogledu upotrebe pečata i radnih prostorija Skupštine postupa u skladu sa Poslovnikom Skupštine BPK Goražde i donesenim odlukama, uzimajući u obzir donesenu Odluku, od 09. februara 2021. godine.