Sutra globalna kampanja “Jedna milijarda ustaje”

Goražde će i ove godine biti dio globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje i pleše“ u znak podrške žrtvama nasilja.

U organizaciji Udruženja žena „Seka“, aktivisti ovog te drugih udruženja žena  i mladi osnovnih i srednjih škola,  sutra će u Gradskoj dvorani izvedbom revolucionarnog plesa jasno reći „NE“ svim oblicima nasilja

„ Jedna milijarda ustaje i pleše  je događaj koji je kreiran da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost prema žrtvama nasilja ali i svakodnevnoj nepravdi koja nas okružuje. Riječ “milijarda” u nazivu ovog događaja se zapravo odnosi na milijardu žena širom svijeta koje su preživjele različite vrste zlostavljanja“ – ističe koordinatorica Udruženja žena „Seka“ Amina Sarajlić.

Ohrabrujućom smatra činjenicu da se ove godine više nego ikad govori o problemu nasilja, navodeći  kao primjer mnoštvo ispovjesti  na Facebook grupi  „ Nisam Tražila“ koje su osvjestile javnost da se seksulani ali i drugi oblici nasilja dešavaju svakodnevno

„ U zadnje vrijeme i sami smo svjedoci jedne revolucije u prekidanju šutnje, gdje su se mnoge mlade djevojke, žene ali i muškarci iznijeli u javnost svoja svjedočenja o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, kao i drugim oblicima nasilja kojim su bili ili su jos uvijek izloženi. Samim tim i kampanja koju spremamo za 14. Februar je naš vid podrške žrtvama nasilja ali i jasna poruka da želimo da se prekine lanac šutnje, te da svaki zlostavljač, svaki nasilnik, odgovara za svoje postupke, jer krajnji cilj nije da se samo priča o tome, već i da se djeluje“ – ističe Sarajlić.

Podsjeća da se kampanja „Jedna milijarda ustaje i pleše“ u Goraždu organizuje već devetu godinu zaredom te dodaje da će ovoga puta biti realizirana u skladu sa epidemiološkom situacijom

„ Obzirom da se radi o realizaciji globalne  kampanje  u vremenu kada su na snazi mjere i preporuke o ograničenom broju okupljanja, mi smo prinuđeni da ove godine kampanju realizujemo u okviru 30 učesnika. Naravno, to neće zanemartiti važnost kampanje i poruke koju nosi ova kampanja, jer ćemo se potruditi da medijska promocija bude dovoljno transparentna“ – dodaje.

Učesnici ovogodišnje kampanje sutra će tačno u podne u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ otplesati revolucionarni ples uz pjesmu „Break the chain“, koja simbolično poziva da se prekine lanac šutnje i naslija.

„ I ove godine, u realizaciji kampanje učestvuju   djeca i mladi sa područja BPK Goražde. To su djeca i  aktivisti UŽ “Seka”, OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, zatim mladi iz Mreže Vijeća učenika BPK, Asocijacije srednjoškolaca BiH – Lokalni tim Goražde i World Vision BiH. Želimo da kroz njihovo aktivno učešće, djeca i mladi budu pokretačka snaga, te da u njima budimo i razvijamo svijest o društvenoj odgovornosti i aktivizmu.  Uz njih i ove godine svoj doprinos kampanji dat će i članice  UŽ „Ustikolina“ , Udruženje žena za ruralni razvoj Općine Pale u FBiH,  Asocijacija žena pri MZ Zupčići i Neformalna grupa žena iz Mravinjca“ – kazala je koordinatorica UŽ „Seka“ Goražde.