Ervin Popović: Nisam imenovan za ministra, ostao sam izvan ovog političkog blata

Nakon objavljivanja informacije da je imenovan za ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde zahvaljujući rodbinskim vezama sa predsjednikom KO SDA, Ervin Popović proživljava teške dane.

Popović pojašnjava da već nekoliko godina radi na poziciji šefa kabineta – pomoćnika ministra unutrašnjih poslova, te da nije tačno da je imenovan za ministra, a pogotovo da je do imenovanja došlo zbog toga što mu je predsjednik Kantonalnog odbora SDA, Mirsad Žuga – badžo.

Ovakvu informaciju je, putem društvenih mreža, objavila zamjenica predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edita Velić (DF), koja je nedavno također smijenjena sa ove pozicije.

Privremeno ovlaštenje

– Nijednog momenta nisam negirao tu neku rudbinsku vezu sa Žugom, ali u svemu ovom njegovog uticaja nije bilo. U mnogim stvarima se politički ne slažem ni s njim, kao ni sa jednom politikom ovdje. Ovdje se nije desilo nikakvo imenovanje, jer valjda bi novi ministar položio svečanu zakletvu. Radi se o privremenom ovlaštenju na nekoliko dana, kao redovnoj proceduri na osnovu zakona o vladi. Na osnovu toga potpisujem akte do imenovanja novog ministra. Tako je bilo i ranije, u situacijama kad je ministar bio spriječen da to radi zbog bolovanja, godišnjeg odmora ili drugih razloga – kazao nam je Popović.

Nakon smjene ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin, te imenovanja novog ministra Nermina Karišika, koji je spriječen da preuzme dužnost pa je nakon pet dana podnio ostavku, MUP je bio nekoliko dana u blokadi. Vrijeme je isplate plata i bez privremenog ovlaštenja Popoviću uposlenima ne bi mogla biti isplaćena ni plata.

Izvan blata

– Nikada nisam bio član nijedne političke partije, iako sam zbog toga možda trpio posljedice i godinama bio bez posla. Nikada se nikome nisam htio prikloniti i ostao sam izvan ovog političkog blata – ističe Popović.

Ovaj diplomirani kriminalista godinama je radio izvan svoje struke. Pet godina bio je na evidenciji nezaposlenih, uprkos tome što je i dijete poginulog borca jer je bez oca ostao kao dijete od devet godina. Zbog toga ga ovakve informacije još više pogađaju.

Goraždanskoj javnosti poznatiji je kao alpinista, predsjednik GSS Goražde, spasilac koji je sa svojim kolegama pomagao sugrađanima tokom poplava ili u danima kada su brojna mjesta bila blokirana zbog snijega.

avaz