Vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka u opadanju

Na osnovu informacija prikupljenih od osmatračke mreže iz člana 157. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, u posljednja 72 sata na području BPK-a Goražde zabilježeno je slijedeće:

S područja Grada Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite Grada Goražda, u posljednja 72 sata zabilježeno je slijedeće:

– Vodostaj rijeke Drine je u opadanju, visina vodostaja izmjerena u 08,00 sati na HS Goražde iznosi 136,52 cm.

– Od posljedica kišnih padavina i otapanja snijega, 12.02.2021. godine prijavljena su dva klizišta u neposrednoj blizini porodičnih kuća u mjesnoj zajednici Kraboriš, selo Šemihova kod porodične kuće Spahović Nezira i mjesnoj zajednici Orahovice, selo Butkovići kod porodične kuće Đozo Zufer.

– Dana 13.02.2021.godine u ulici 1.slavne višegradske brigade broj 9.,stambena zgrada, došlo je do zapaljenja dimnjaka. Odmah po dojavi u 17,35 sati, jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca izlaze na lice mjesta, provode aktivnosti preventivnih mjera i iste završavaju u 18,15 sati.

– Dana 14.02.2021.godine u ulici 1.slavne sišegradske brigade broj 19.,stambena zgrada, došlo je do zapaljenja dimnjaka. Odmah po dojavi u 20,14 sati, jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca izlaze na lice mjesta, provode aktivnosti preventivnih mjera i iste završavaju u 22,05 sati.

– Na osnovu prikupljenih informacija na području Grada Goražda, u posljednja 72 sata nisu zabilježene druge pojave i opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra.

S područja općine Pale u FBiH:

Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite općine Pale u FBiH, u posljednja 72 sata zabilježeno je slijedeće.

– Visina vodostaja rijeke Prače izmjerena jutros u 07,00 sati na HS Prača iznosi 53,00 cm.

-Snijeg koji je padao sinoć nije prouzrokovao veće probleme. Ekipe zimske operative su na terenu i rade na čišćenju i posipanju saobraćajnica.

Saobraćaj se odvija usporeno zbog ugaženog snijega te leda na pojedinim dijelovima puta, posebno na putnim pravcima Hrenovica – Goražde i Prača – Orahovice.

Drugih pojava opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra nije bilo.

S područja općine Foča u FBiH:

Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite općine Foča u FBIH, u posljednja 72 sata zabilježeno je slijedeće:

-Visina vodostaja rijeke Koline izmjerena na HS Kolina u 07,45 sati iznosi 69.10 cm.

– prestanak kišnih padavina doveo je do značajnijeg smanjenja vodostaja svih vodotokova na području općine. Takođe, zahlađenje zraka i pojava sniježnih padavina u visinskim dijelovima općine, isto tako uvjetovalo je smanjenje priliva površinskih voda u vodotoke na području mjesne zajednice Jabuka. Vizuelnim obilaskom priobalnog područja vidljivo je da se rijeka Kolina u gornjem toku povukla u svoje korito i ne ugrožava stambene objekte. Kada je riječ o rijeci Drini, može se konstatovati da je smanjenjem vodostaja ponovo uspostavljena prohodnost lokalnog puta Cvilin – Kožetin, ali su na lokalitetu Ade ostale određene naslage raznovrsnog materijala koji će se morati očistiti sa ovog puta. U toku dana, očekuje se zasjedanje Štaba civilne zaštite Općine Foča na kojem će biti analizirana trenutna situacija i utvrđene naredne aktivnosti.

MUP BPK-a Goražde:

Prema informaciji Operativnog centra MUP-a BPK-a Goražde, u posljednja 72 sata nisu zabilježene pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra.

Kantonalna bolnica BPK-a Goražde-Urgentni centar:

U urgentni centar Kantonalne bolnice BPK-a Goražde u posljednja 72 sata primljeno je 85 pacijenata. Šest pacijenata zadržano je u Kantonalnoj bolnici radi daljeg liječenja.

IZVJEŠTAJ o epidemiološkoj situaciji u vezi COVID-19 na području BPK Goražde

Izvještaj za dan: 12.02.2021.

· Zaključno sa 12.02. pod zdravstvenim nadzorom je 21 osoba s područja BPK.

· Dana 12.02. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 10 osoba, i to 5 u Covid ambulanti DZ Goražde, 2 u Kantonalnoj bolnici i 3 u Poliklinici „Eurofarm“.

· Završena su testiranja svih dostavljenih uzoraka, a prema rezultatima testiranja 3 uzorka su pozitivna na COVID-19. Radi se o osobama iz Goražda.

· Zaključno sa 12.02. na području BPK je 6 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 1042 osoba, a 43 osobe su preminule (38 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

Prema Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji smo zaprimili 15.02.2021. godine u 09,00 sati, nema promjena u odnosu na Izvještaj od 12.02.2021.godine.

 www.bpkg.gov.ba