Musić o isključenju iz SDA Goražde: Svojim postupcima sam htio zaštititi stranku

Poslanik u Skupštini BPK Goražde i delegat u Domu naroda PFBiH Nijaz Musić kojeg je sinoć Izvršni odbor SDA Goražde isključio iz članstva zbog rušenja ugleda i nanošenja štete ovoj stranci kazao je da je svojim postupcima samo želio zaštititi SDA.

Musić je  kazao da mu iz SDA spočitavaju da je na 8. i 9. vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde djelovao suprotno stavovima Kluba poslanika SDA jer nije glasao za smjenu dopresjedavajuće Edite Velić iz DF-a.

“Na ovim sjednicama se između ostalog našla i odluka premijera Vlade o potvrđivanju odluke o smjeni ministrice MUP-a Nizame Rišljanin (Goraždanska priča). Kod rasprave o dnevnom redu zatražio sam od premijerke Aide Obuće i predsjednika Kluba SDA Mirsada Žuge da mi obrazlože da li su ovo stavovi KO DF Goražde čiji je kadar Velić i da li imamo pismeni stav organa Goraždanske priče čiji je kadar Rišljanin. Nakon što mi je Mirsad Žuga saopćio da je to stav Kluba poslanika SDA Goražde podsjetio sam na Koalicioni sporazum o formiranju vlasti u BPK Goražde od 18. aprila 2018. godine u kojem između ostalog stoji da će “kadrovska pitanja” koalicioni partneri rješavati samostalno i da se niko od koalicionih partnera neće miješati u kadrovsku politiku drugog koalicionog partnera”, ističe Musić.

Navodi da je to razlog zbog kojeg nije podržao navedene smjene čime je, tvrdi, želio sačuvati dignitet SDA i odnose sa drugim koalicionim partnerima.

“U kantonu, ali i na višim nivoima vlasti (na državnom nivou) jer samo uplitanje u kadroviranje drugih stranaka itekako može narušiti koalicione odnose, a samim tim i naštetiti ugledu SDA. U SDA postoji samo jedan problem, a on je izvor svih drugih problema, da ljudi sa najvećim legitimitetom koji dolazi od naroda, nemaju legalitet koji treba da dobiju kroz odluke organa stranke. Zato imamo jednu kohabitaciju – sustanarstvo gdje se volja naroda kosi sa voljom organa stranke SDA. To u konačnici dovodi do sve lošijih izbornih rezultata. Ja sam na Općim izborima 2018. godine donio najviše glasova SDA, međutim pojedinci to nisu znali cijeniti čak su u meni vidjeli prijetnju kao konkurencije pa su se vjerovatno odlučili na ovakav korak”, kaže Musić.

Musić je odbio i navode o udruživanju sa Liberalnom strankom, ali ističe da su imali zajedničke primjedbe na zakazivanje i održavanje desete vanredne sjednice na koju nisu pozvani, a na kojoj je parlamentarna većina koju predvodi SDA smjenila Velić i Rišljanin.