Tradicionalni 25.zimski pohod Grebak-put života

Planinarski klub ”Goražde – Maglić” i ove godine organizovat će tradicionalni 25. zimski pohod “Grebak – put života”. Manifestacija će se održati  27. i 28. februara u okviru programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Na ovaj način, goraždanski planinari nastavljaju njegovati sjećanje na najteže ratne dane, herojstva, patnje I stradanja u opkoljenom Goraždu i sačuvati od zaborava sve ono što je Grebak značio  u tom periodu.

“ Nažalost, zbog koronavirusa ovogodišnji zimski pohod održat će se uz manji broj učesnika, u okviru dozvoljenog kroz epidemiološke mjere koje su na snazi, iako je bilo veliko interesovanje učesnika i iz drugih zemalja. Prošle godine, ovu dionicu prešlo je 147 učesnika pohoda u zimskom periodu, ali sada smo prinuđeni da taj broj znatno reduciramo jer ne želimo prekidati tradiciju održavanja pohoda” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Naglasio je da će učesnici pohoda ovoga puta biti isključivo planinari I građani iz BPK Goražde.

“  To neće umanjiti značaj ove manifestacije koja je jedna od rijetkih koja traje i raste i svaki put je sve veće interesovanje. Mi ćemo I ovoga puta evocirati uspomene na taj put života, ali I put smrti, tuge, put bez povratka, jer svako ga je doživio na svoj način I  ima svoju priču. Odat ćemo počast na mjestima stradanja koja su obilježena spomen pločama jer važno je sjećanje. Hiljade ljudi opkoljenog Goražda danima su pješačili do Grepka da bi donijeli brašno iscrpljenom stanovništvu, amnogi su na tom putu , dugom više od 40 kilometara, umrli od hladnoće ili su ubijeni iz zasjeda koje su bile gotovo svakodnevne” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić”.