Rast broja zaraženih u BPK Goražde

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ponovo se bilježi rast oboljelih od koronavirusa, a sve više osoba sa respiratornim simptomima koji su slični Covid infekciji javlja se u ambulante – upozoravaju iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Naglašavaju da je, kako ne bi došlo do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, nužno poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

„ U odnosu na prošlu sedmicu kada je od 111 testiranih na području BPK registrovano osam slučajeva koronavirusa, u ovoj je došlo do povećanja broja oboljelih a uglavnom je riječ o kontaktima ranije zaraženih osoba. Trenutno je aktivno 14 slučajeva koronavirusa dok je 37 osoba u izolaciji. Jedan pacijent nalazi se na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde“ – precizirala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo.

U zavodu smatraju da je uzrok povećanja broja oboljelih, opuštanje građana i nepridržavanje epidemioloških mjera

„ Uzrok jeste nepridržavanje mjera i takođe, obzirom na porast broja zaraženih u drugim kantonima, posebno u sarajevskom gdje su i posljednji  registrovani slučajevi u BPK bili vezani za porodične klastere iz tog kantona. Moramo se pridržavati svih mjera obzirom da nije provedena vakcinacija i moramo svi kao građani biti odgovorni i to je jako bitno da ne bi smo došli u situaciju koju smo imali krajem oktobra i početkom novembra“ – istakla je dr. Bičo.

Apelovala je na osobe koje imaju simptome da ostanu kući i jave se u Covid ambulantu i, ukoliko su  imali kontakte za zaraženom osobom  da se pravovremeno izoluju i jave u Zavod za javno zdravstvo.

Obzirom da neki kantoni razmišljaju o pooštravanju mjera, direktorica Zavoda za javno BPK smatra da u ovom kantonu za to trenutno nema potrebe

„ Idealno bi bilo samo da se poštuju trenutne mjere i da se nadgleda njihova provedba, jer svaki put kada imamo situaciju da se kontroliše poštivanje mjera to daje efekat i imamo bolju epidemiološku situaciju.  Takođe, poboljšanje vremenskih prilika, boravak na otvorenom uz  smanjen broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje rizik prenosa ne samo  koronavirusa već i drugih kapljičnih infekcija, tako da nam vrijeme i boravak vani idu u prilog“ – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.  

Od početka pandemije Covid -19 na području BPK Goražde oporavile su se 1.044 osobe.