Izrečena prvostepena presuda Edimu Fejzicu

Postupajući sudija Općinskog suda u Goraždu donio je prvostepenu presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Kantonalnoj skupštini BPK Goražde i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH oglasio krivim zbog krivičnog djela “Povreda slobode odlučivanja birača iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona FBiH”.

Edim Fejzić je prvostepeno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz Tužilaštva BPK Goražde.

Fejzića je kantonalno tužilaštvo teretilo da je 07.10.2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke “Goraždanska priča” u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u BPK Goražde da na izborima za zastupnika u Skupštini BPK-a Goražde glasaju za njega, svjedoku iz Goražda, čiji je identitet poznat Tužilaštvu, predao iznos od 100 KM kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje porodice i prijatelja obezbijedio još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini BPK-a Goražde.

Optuženi je sa Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivnje koji je postupajući sudija prihvatio nakon provedene zakonske procedure te donio prvostepenu osuđujuću presudu.