Mladići iz Goražda Ahmed Fazlić i Denis Rašidović preko noći postali heroji grada

Mladi kajakaši iz Goražda Ahmed Fazlić i Denis Peca Rašidović preko noći su postali heroji grada. Oni su kasno sinoć iz nabujale Drine spasili jedan ljudski život. U razgovoru za naš portal a kažu da bi bez razmišljanja ponovo uradili isto.

“Bez razmišljanja bih to ponovo uradio”, kaže Ahmed Fazlić, mladić koji je kajakom prvi prišao djevojci koja se utapala i izvukao je iz rijeke.

Denis Rašidović nijednog momenta nije imao dileme. Obojica su žrtvovali vlastiti život da bi spasili život sugrađanke.

Kajakaši i policija u Goraždu spasili žensku osobu od utapanja

“Sve je bila sudbina, od kuće sam krenuo po neku robu na stanicu i tamo sam saznao da se nešto dešava u gradu i da su patrole na sve strane. Kad sam prišao mostu vidio sam policajce da trče, čula se vriska. Kad sam čuo da je cura skočila s mosta, samo sam pitao je li živa i ako je živa da je pokušamo spasiti”, priča Denis.

Ahmed je u tom momentu bio u autu na gradskom mostu.

“Policija je bila svuda, kada sam prišao ogradi čuo sam vrištanje, u tom trenutku mi je sinuo kajak. Počeo sam trčati do našeg kluba ili mjesta gdje ostavljamo opremu. Denisa sam sreo u Omladinskoj ulici, zajedno smo krenuli i bila nam je frka jedino što u klubu nema svjetla, koristili smo telefone tražeći nešto od opreme, uzeli prsluke i kajake i ja sam prvi krenuo u vodu”, priča Ahmed.

Borba s Drinom

“Ne mogu opisati tu radost kada sam vidio Ahmeda. Bukvalno smo provalili u klub, uzeli što smo našli i faktički u duksericama krenuli niz vodu. Nismo razmišljali, jedini cilj je bio da pokušamo stići djevojku. Ona je od nas bila udaljena već kilometar i po, imali smo pet minuta razmaka, stigli smo je uz pomoć ljudi koji su išli obalom i svijetlili nam”, priča Denis.

Mladići su vozili kajake rijekom koja je u tom trenutku bila opasna i za njihove živote.

“Denis je pao u jednom trenutku, udario se i ostao iza mene, a poslije me sustigao. Kad sam bio kod žutog mosta, dozivao sam jer se ništa nije vidjelo u magli i mraku. Govorili su mi da je 500 metara dalje, nisam znao odakle mi snaga jer ne treniram već dvije goidne, ali sam morao dalje. Došao sam do djevojke koja je plutala u vodi, meni je izgledalo da je mrtva. Kad je dotakao prednji dio mog kajaka ona se pomjerila, vidio sam da je živa i tad sam dobio još veću želju i snagu da je spasim. Objašnjavao sam joj šta treba da uradi, da se ne smijemo prevrnuti, plašio sam se komplikacija, ali uspio sam, izvukli smo je i ona je živa, što je najvažnije”, kaže Ahmed.

Drama i akcija spašavanja okončana je nakon što je djevojka prevežena do bolnice, a promrzlim mladićima pomogla je policija. Među njima je bilo onih koji su skočili u vodu poput Armina Čavrka i Edina Selaka, te rukometaš Haris Fidahić.

Pohvale sugrađana i činjenica da su sinoć postali heroji grada ovim mladićima znači mnogo, ali još uvijek, kažu, nisu ni svjesni onog što se dešavalo.

“Radili smo i prije ovakve stvari, išli smo ljudski, vjerovatno bi to svi uradili”, kaže Denis.

Ahmed ističe kako bi volio da ova priča pomogne Kajakškom klubu u Goraždu iz kojeg mladići i potiču.

“Pitanje je radi li Kajakški klub i koliko su ga vlasti zapostavile. Sjećam se 2010. takmičenja u Goraždu, to je bilo sjajno, sad nema skoro ništa. A uslovi su nikakvi, razumijem roditelje koji ne žele pustiti svoju djecu da treniraju u takvim uslovima i meni su branili, ali ja sam uvijek bježao da vozim kajak. To je neopisiv osjećaj i ljubav prema tom sportu zato ne bih volio da se ugasi”, kaže ovaj mladić.