Priznanja na svečanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite

Svečanom sjednicom Kantonalnog Štaba Civilne zaštite u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civine zaštite FBiH.  

Ovom prilikom zaslužnim pojedinicima, kolektivima, ustanovama I institucijama te organizacijama  uručena su  priznanja i zahvalnice  za doprinos u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara. 

Naglašeno je da su  na području tog kantona  u protekloj godini brojni pojedinci, kolektivi i institucije  dali  doprinos  u  borbi sa pandemijom koronavirusa,  koja  još uvjek traje.  

“Neki od njih nisu štedili ni svoj život, bili su na prvim linijama i zadužili sve nas, da baš na takav način brinemo o građanima BPK Goražde” – rečeno je na sjednici na kojoj je posebno naglašen  doprinos prim dr Ferida Tutića goraždanskog pulmologa i Munira Radače komandanta općinskog štaba Civilne zaštite  Pale u FBiH, koji su u borbi sa korona virusom izgubili živote. 

Njima je posthumno dodjeljeno najveće priznanje “Značka Kantonalne civilne zaštite” a ovo priznanje dodjeljeno je I jedinom goraždanskom epidemiologu, direktorici Zavoda za javno zdravstvo dr. Medini Bičo.   

Između ostalih, priznanja “Pohvala Civilne zaštite” danas su dodjeljena I goraždanskim kajakašima Ahmedu Fazliću I Denisu Rašidoviću, rukometašu Harisu Fidahiću I policajcima Edinu Selaku I Arminu Čavrku, koji su prije nekoliko dana spasili život maloljetne sugrađanke koja se bacila u rijeku Drinu.