Sjećanje na poginule heroje na braniku domovine i priznanja hrabrim mladićima koji su spasili ljudski život

Istaknute državne zastave i cvijeće na spomenicima herojima odbrane Goražda, te brojne svečanosti u čast domovine BiH priređene su danas u gradu na Drini povodom jednog od najvećih praznika, Dana nezavisnosti BIH. Onima koji su položili živote na braniku domovine boreći se za njenu odbranu i nezavisnost danas su se poklonili zvaničnici, predstavnici boračkih udruženja i brojni građani poručujući da najhrabriji sinovi Drine nikada neće biti zaboravljeni.

Primjer hrabrosti

Da njihovim stazama idu i mlađe generacije možda je najbolji primjer mladih kajakaša Denisa Rašidovića i Ahmeda Fazlića koji su samo nekoliko dana ranije od sigurne smrti iz nabujale rijeke uspjeli spasiti jedna mladi život.

Na svečanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite organiziranoj povodom obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite FBIH i Međunarodnog dana civilne zaštite njima su uručene i posebne pohvale, a dobili su ih i policajci Armin Čavrk i Edin Selak te rukometaš Haris Fidahić.

“Članovi Kajakaškog klub “BUK” Goražde Denis Rašidović i Ahmed Fazlić te rukometaš Haris Fidahić su nesebično i bez razmišljanja o vlastitim životima sa kajacima iz nabujale rijeke Drine spasili jedan mladi život, čime su postali heroji Goražda. Također, iste večeri obavljajući svoju dužnost policijski službenici PU Goražde su učestvovali u spašavanju ove mlade osobe čime su pokazali nesebičnu požrtvovanost i hrabrost”, istaknuto je danas.

Apel institucijama

Skromni mladići koji su se ovih dana našli u centru pažnje bh javnosti ističu kako su uradili samo ono što je njihova ljudska i građanska dužnost.

“Taj događaj je obilježio moj život iželim da se zahvalim svima na lijepim riječima i pohvalama. Ali nemate mi na čemu čestitati niti me hvaliti. Ja sam uradio ono što je jedino moglo da se uradi u tom trenutku, dao sam sve što je u mojoj moći da spasim jedan život. Hvala dragom Bogu pa sam, zajedno sa svim hrabrim ljudima koji su isto kao i ja dali sve od sebe, uspio u tome. To je najveća pohvala, čestitka i nagrada koju smo mogli dobiti tom momentu. Također, želim da apelujem i da pozovem nadležne institucije i ustanove da se posvete našoj sugrađanki i svima drugima koji žive sa nama i oko nas, a koje vrlo često ne primjećujemo. Apelujem da svi zajedno povedemo računa o našim prijateljima, rodbini i komšijama, a sve sa ciljem da više nikada niko ne bude heroj zato što spašava život naših sugrađana koji su došli do zida. Nijedan naš problem nije toliko velik da nema rješenje. Naš život i životi svih nas su bogastvo i blagodat, zato se tako i odnosimo prema njima. Pomozimo svima onima koji to trebaju”, poručio je Ahmed Fazlić.

Najveće priznanje Značka civilne zaštite posthumno je dodjeljena dr.Feridu Tutiću za ispoljenu hrabrost u zaštiti i spašavanju, te Muniru Radači za postignute rezultate u jačanju sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BPK Goražde. Značka civile zaštite dodjeljena je i dr.Medini Bičo, jedinooj epidemiologinji u BPK Goražde.

Čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH na svečanoj akademiji uputili su predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Sirbubalo, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

“Bosna je iz rata izašla iskasapljena i porušena, ali živa i ponosna. Hrabro se i dostojanstveno suprotstavila brutalnoj sili i sačuvala svoju dušu i obraz. Stanovnicima koji su jedini sačuvali ovo parče Drine, prije 25 godina počinjali od nule, ali kao pobjednici čestitam Dan nezavisnosti BIH”, poručila je između ostalog Obuća.