Umjesto u igricama i mobitelima, mladić Jusuf Mašić uživa u uzgoju peradi

– Brojni mladi ljudi odlučili su svoju budućnost graditi van BiH jer ovdje ne vide perspektivu. No ima I onih koji imaju nadu da život mogu nastaviti u svojoj zemlji I živjeti od svog rada. Među njima je I 17-godišnji Jusuf Mašić iz Novog Goražda (RS) koji je već odavno zasukao rukave I počeo raditi.

 Vrijedni mladić živi izvan stereotipa kojima su okupirani njegovi vršnjaci. Ne zanimaju ga mobiteli, kompijuteri i video igrice, već uživa u brizi o svom malom životinjskom carstvu u kojem se potrudio da svaki član ima svoje ime. Iako se bavi proizvodnjom gotovo svih poljoprivrednih kultura, ljubav prema životinjama i plodovi koje donose njegovi ljubimci kaže  čine ga najsretnijim.

Naglašava da ljubav gaji prema svim životinjama, ali jednu vrstu ipak izdvaja i njima kaže posvećuje posebnu pažnju.

“ Najviše volim peradi i zbog toga sam se nekako opredjelio za to. Čitam o tome i učim svakodnevno, radim i bavim se prodajom. Uzgajam sada koke i patke, imao sam i morke i guske, ali su mi prošle i ove godine psi lutalice uništili mnogo koka i drugih peradi. Prošlog ljeta sam ih imao oko 70 a sad oko 30. Razmišljam i o prepelicama i guskama jer imam jednog prijatelja koji bi te guske otkupljivao pred zimu” – priča Mašić.

Dodaje da svoje životinjsko carstvo planira proširiti kada obezbjedi uslove za boravak životinja

“ Sada imam i dvije ovce do čeg aje došlo spletom okolnosti. Komšiji Dževadu su nedavno stradale ovce i kada ih je zahvaljujući dobrim ljudima počeo dobijati ja sam mu pomagao oko svega toga I on je rekao da će mi pokloniti jednu. Drugu sam ja kupio i sada sakupljam novac da napravim malo veći stajski objekat jer prošle godine sam aplicirao za taj objekat ali nažalost nisam prošao” – ističe Mašić.

 Od prodate robe i ušteđevine koju je dobijao kao dječak nedavno je kupio i motor ” Tomos”, kojeg je adekvatno nadogradio da sa njim može razvoziti robu do svojih kupaca.

“ Imam motor i prikolicu i stavim kokoške, jaja I vozim na pijacu. Tako i kada krenem u školu, u autobus stavim kornete jaja i ponesem kupcima koji su naručili. Sve što imam napravio sam isključivo od skromne zarade prodajom proizvoda i nastavit ću da se trudim i radim” – poručuje vrijedni mladić.

rtvbpk