Kada će u BiH stići obećanih 100.000 vakcina koje su plaćene iz IPA fondova

Broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji i dalje svakodnevno raste, bolnički kapaciteti rapidno se pune. Vakcina, koje bi ovo stanje mogle staviti pod kakvu-takvu kontrolu, još uvijek nema, pa ni onih koje je najavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković putem IPA fondova.

Vakcina već odavno ima u svijetu, ali ih nema u Bosni i Hercegovini, osim pet hiljada doza što ih je Federaciji BiH donirao Vučić i nekoliko hiljada doza koje su stigle u Republiku Srpsku i koje, nažalost, nisu dovoljne ni za imunizaciju najprioritetnijih grupa, a o masovnoj vakcinaciji, koju primjera radi provodi većina evropskih, a i mnoge zemlje okruženja, nema ni govora.

COVAX zakazao

COVAX sistem, u koji su se naše vlasti isključivo pouzdale očigledno je zakazao, a o razlozima zbog kojih se to desilo više je suvišno i govoriti. Jedni druge optužuju, dokumentacija se ne potpisuje, utvrđuju se nadležnosti koje se, kao ping pong loptica prebacuju s jednih na druge nivoe vlasti. A vrijeme prolazi, brojke novozaraženih rastu i bolnički kapaciteti očigledno neće moći ovo podnijeti.

S druge strane, o čemu smo nedavno i pisali, naša zemlja propustila je priliku da još prije dva mjeseca direktnim sporazumom sa Ruskom Federacijom nabavi vakcine Sputnik V, koje nam je Rusija nudila po veoma povoljnoj cijeni. Ambasador naše zemlje u Rusiji dobio je sve potrebne informacije, koje je poslao nadležnima u BiH. Odgovor nikad nije dobio.

Nakon svih propuštenih prilika, ostala je još jedna koju je još 24. februara najavila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je rekla da se osim putem COVAX mehanizma očekuje i dolazak 100.000 doza vakcina u narednim danima čije plaćanje će biti putem IPA fondova. Prema njenim riječima Austrija je zadužena za BiH kada je riječ o vakcinama iz IPA fonda i oni su se obavezali da će to uraditi.

Osnovni uslov

Ministrica Turković tada je izjavila da je BiH postupila administrativno i profesionalno, sve je učinjeno, a na nama je samo da ih primimo i da počne vakcinacija. Od tada je prošlo već dvije sedmice, ali vakcine još nisu stigle. Kako bismo provjerili u kojoj je fazi ovaj proces kontaktirali smo Turković, koja nam je rekla da danas ima sastanak sa ministrom vanjskih poslova Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom na kojem će biti razgovarano upravo o ovom pitanju.

Kakvi će biti rezultati razgovora, teško je predvidjeti, ali dosadašnji pregovori o nabavci vakcina našim predstavnicima vlasti ne ide u korist. Nadamo se da su nadležni ovaj put potpisali svu traženu dokumentaciju i da neće biti novih iznenađenja kao u slučaju nepotpisivanja Pfizerovog sporazuma o nadoknadi štete i popratnog pisma, koji su bili osnovni uslov da bi isporuka vakcina putem COVAX-a krenula prema našoj zemlji.

Ovako nešto nadležni sebi više ne mogu i ne smiju dozvoliti, obzirom da se situacija sa eskalacijom sada već očiglednog trećeg vala pandemije usložnjava iz dana u dan. Vrijeme je luksuz koje sebi u ovoj situaciji niko, a najmanje BiH, ne može priuštiti.