Raste broj zaraženih u BPK-u Goražde

Broj zaraženih povećava se i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrdila je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, epidemiološka situacija na području tog kantona je zabrinjavajuća.

– Broj novozaraženih u prvoj sedmici marta skoro je udvostručen u odnosu na zadnju sedmicu februara. U danima vikenda regstrovana su i dva smrtna slučaja, a riječ je o osobama koje su zbog teže kliničke slike usljed zaraze virusom korona bile na liječenju u Sarajevu. Trenutno su na području BPK Goražde aktivna 42 slučaja koronavirusa, u izolaciji se nalazi 127 osoba, dok se na klinici Podhrastovi u Sarajevu na liječenju nalazi sedam pacijenata – precizirala je Bičo.

Napominje da je do sada zbog posljedica koronavirusa život izgubilo 46 osoba, dok se od početka pandemije oporavilo 1.055 osoba.

– Zaista je krajnje vrijeme da se i građani uozbilje i da se pridržavaju preventivnih mjera te poštuju odluke kriznih štabova koje su na snazi, dakle korištenje maski, držanje fizičke distance i ograničen broj osoba kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru, jer situacija se pogoršava i samo tako možemo zaštititi zdravlje i živote – upozorila je direktorica Zavoda z ajavno zdravstvo BPK Goražde.