Počela imunizacije u Goraždu, prvu vakcinu primila jedina epidemiologinja Medina Bičo

U Goraždu je počela vakcinacija dijela zdravstvenih radnika, a prve doze vakcina, koje je BiH donirala Srbija, primile su jedini epidemiolog u ovom gradu, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo i viša medicinska sestra Dječijeg dispanzera Azemina Baščelija.
– Odlučila sam da primim vakcinu, da bih poslala poruku građanima BiH da je vakcina jako bitna, jer će spriječiti teže simptome ili težu kliničku sliku – kazala je Baščelija.
Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Medine Bičo očekuje se i nova pošiljka vakcina, jer simbolične količine od 50 doza koje su stigle dovoljne su da se zaštite samo najrizičniji od 310 uposlenih u zdravstvu, a u planu vakcinacije su i druge rizične grupe stanovništva.
– Trebamo vakcinisati i druge profile koji su izloženi. Za neke vakcine, da bi dobili kolektivni imunitet, stopa vakcinisanosti treba da je preko 90 posto. Međutim, bilo bi dovoljno da bar postignemo 70 – 80 da bismo na taj način stavili pandemiju pod kontrolu, a jedini efikasan metod je vakcinisanje – ističe dr Bičo.
Goraždanski kanton nije izoliran od ostatka države, pa je epidemiološka situacija i posljednjih dana pogoršana. Bilježi se stalni porast broja pozitivnih na testiranja, a posebno zabrinjava što raste i broj osoba kod kojih se razvijaju komplikacije i teža klinička slika.