Uređenje izletišta na Sadbi

Članovi goraždanskog udruženja za ekologiju i rekreaciju “Val” nastavljaju pozitivnu priču uređenja izletišta Sadba koje nastoje pretvoriti u jedinstveno mjesto za boravak u prirodi.

U tome su do sada uspjeli u znatnoj mjeri, uređenjem izletišta te izradom šadrvana koji će uskoro ponovo biti na svojim mjestima, a jedinstven ambijent na obali Drine nastoje obogatiti i na druge načine.

– Od jedne zapuštene zelene površine, pravimo jedno respektabilno izletište koje će vremenom biti prepoznatljivo širom Bosne i Hercegovine. Nakon niza aktivnosti nedavno smo, na Dan nezavisnosti BiH, zasadili 20 brzorastućih stabala paulovnije kako bi doprinijeli očuvanju životne sredine  koja će u budućnosti dati jednu novu dimenziju samom izletištu – ističe član Udruženja ”Val” Adnan Tataragić.

Dodao je da je to početak niza aktivnosti za ovu godinu.

– U narednom periodu proširujemo boravišni kapacitet na izletištu, izradom još dva šadrvana, za najmlađe ćemo uraditi jedan dio dječijeg parka s ljuljama, klackalicama, klupama i drugim vrstama mobilijara. Ove aktivnosti realizujemo uz podršku Vlade BPK Goražde  koja nam je dodjelila 3.000 KM a dio sredstava obezbjedili smo i kroz donacije naših prijatelja – pojašnjava Tataragić.

Dodaje da ih ohrabruje i velika podrška građana koji su izuzetno pozitivno reagirali na aktivnosti tog udruženja

– Zaista nam veliku podršku daju naši sugrađani koji su u nama prepoznali volju i želju da pomognemo našem gradu da imamo uređenu zelenu površinu u blizini rijeke Drine gdje će moći ugodno provoditi svoje slobodno  vrijeme. Nadamo se da udruženje ”Val” neće ostati usamljen primjer, kako lično možemo pokazati zdrav odnos prema prirodi i resursima  koje Goražde ima, a koji nažalost nisu iskorišteni – kazao je Tataragić.

Udruženje za ekologiju i rekreaciju ”Val” osnovano je 2018. godine i, kako ističu njegovi članovi, ideja za udruženje nastala je usljed ljudskog nemara i odnosa prema prirodi kojima su svakodnevno svjedočili. Iz tog razloga  odlučili su registrirati udruženje kako bi različitim aktivnostima ukazali na potrebu očuvanja prirode.